Κορονοϊός: Εφιαλτικό σενάριο για 40.000 κρούσματα, δραματική έκκληση ερευνητών-επιστημόνων

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Βάσει μαθηματικών μοντέλων, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000 και απευθύνουν δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού του Ουχάν.

Επιπλέον, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περίπου 80 θανάτους στην Κίνα. Επισήμως, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε πως «πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού»,.

Από την πλευρά του, ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε