Γερμανία: «Δεν θα συζητηθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στη διάσκεψη του Βερολίνου»

Δεν θα συζητηθεί η  συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη  στην διάσκεψη της Κυριακής, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας,Στέφεν Ζάιμπερτ  ο οποίος διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περί άσκησης πίεσης από τον Ερντογάν στη Μέρκελ, προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη.

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Γιατί η Γερμανία ακολουθεί αυτή τη γραμμή απέναντι στην Ελλάδα 

Το ερώτημα που γεννάται για τα ελληνικά συμφέροντα είναι αν η Συμφωνία Άγκυρας- Τρίπολης, δεν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στη συνέχεια ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην εφαρμόγη της , εκβιαστικά. Σε κάθε περίπτωση βάση και των όσων έχει διαμηνύσει ο στρατάρχης Χαφτάρ , δεν μπορεί να αποκοπεί η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας από τις συζητήσεις στο Βερολίνο. 

Η εξαίρεση πάντως του θέματος της παράνομης συμφωνίας από την ατζέντα του Βερολίνου , μόνο τα σχέδια της Τουρκίας εξυπηρετεί.Προφανώς η γερμανική διπλωματία ενοχλημένη από τις γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο που την εξαιρούν επιχειρεί μέσω Άγκυρας να διαμορφώσει την δική της ατζέντα.

Η σύμπλευση της με την Μόσχα , στα ενεργειακά, την φέρνει κοντά με την Άγκυρα στον αντίποδα των αμερικανικών σχεδιασμών, που δημιουργεί αντανακλάσεις στην στάση της απέναντι στην Ελλάδα την οποία θεωρεί, ότι έχει εισέλθει στο αμερικανικό άρμα και είναι σε αγαστή συνεργασία  με τον πρόεδρο Μακρόν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

Όπως εξήγησε, «γι’ αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή (απόψεων) με την ελληνική κυβέρνηση».

Τι είπε για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και το δημοσίευμα της Bild

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, είπε πως δεν αποτελεί δική του αρμοδιότητα να σχολιάσει, ενώ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Bild το αν ο Ερντογάν ήταν εκείνος που υπαγόρευσε τη λίστα συμμετεχόντων, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι». Όπως εξήγησε, «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Όταν κλήθηκε να εξηγήσει με ποιο κριτήριο προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για την Λιβύη στην Αφρικανική Ένωση.

Ερωτηθείς εάν η Άνγκελα Μέρκελ θα εκφράσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας με την Λιβύη, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε:

«Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στη Διάσκεψη θα εκπροσωπηθεί και η Ε.Ε..

Αναφερόμενος στους στόχους της συνάντησης της Κυριακής, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για τη Λιβύη, «με τη Διάσκεψη την οποία αυτή την Κυριακή διοργανώνουμε με μια σειρά από διεθνείς παράγοντες και χώρες με επιρροή σε αυτή την χώρα». Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, έπειτα από προετοιμασία εβδομάδων, μηνών, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει, διότι η κατάσταση στην Λιβύη είναι αυτή που είναι. Διότι η κρατική οντότητα είναι τόσο αδύναμη, διότι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η διένεξη στην Λιβύη να επεκταθεί σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο να το εμποδίσουμε και ένα είναι σαφές: ότι τα προβλήματα της Λιβύης δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και μία Διάσκεψη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (…) Αυτή η Διάσκεψη σίγουρα δεν μπορεί να δώσει μια λύση, αλλά μπορεί πιθανώς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε