Μπελίτ Ονάι, ο πρώτος δήμαρχος τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία μητροπολιτικού δήμου

Ο Μπελίτ Ονάι έγραψε ιστορία. Όχι μόνο έγινε ο πρώτος τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός που εξελέγη δήμαρχος μητροπολιτικού δήμου, αλλά έγινε και ο πρώτος Πράσινος δήμαρχος του Ανόβερου ύστερα από 73 χρόνια κυριαρχίας των Σοσιαλδημοκρατών και ο τέταρτος Πράσινος δήμαρχος που εκλέγεται σε μεγάλη πόλη της Γερμανίας.

Ο Πράσινος Ονάι νίκησε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο Έκαρντ Σολτς, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), λαμβάνοντας το 52,9% των ψήφων.

Καλοντυμένος, κουλ και με αυτοπεποίθηση: έτσι τον περιγράφουν όσοι τον γνωρίζουν. Ο 38χρονος νομικός δεν συμπεριφέρεται όπως πολλοί άλλοι πολιτικοί. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν φόρεσε γραβάτα και συχνά εμφανίζεται με τζιν παντελόνι, μακό μπλουζάκι και αθλητικά παπούτσια.

Η αφίσα της προεκλογικής του εκστρατείας τον εμφάνιζε με αθλητική περιβολή μέσα σε ένα γήπεδο του μπάσκετ. Μάλιστα, συνηθίζει να φοράει τραγιάσκα στις συνεντεύξεις του.

H εικόνα του, έτσι όπως προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης, περνάει το μήνυμα ότι ο Μπελίτ είναι ένας καθημερινός τύπος, που θα φέρει μια νέα πνοή στην πολιτική σκηνή του Ανόβερου.

Ο Ονάι δεν είναι πρωτάρης πάντως στην πολιτική. Μετά την αποφοίτησή του από την Νομική εργάστηκε για πέντε χρόνια για την Φιλίτς Πολάτ, μία βουλευτή των Πρασίνων στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Ανόβερου. Το 2013, εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής με τους Πράσινους στο κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας.

Γεννήθηκε το 1981 στην πόλη Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας, Οι τούρκοι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία, από την Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του ’70. Ο πατέρας του εργαζόταν στον τομέα της τροφοδοσίας και στη συνέχεια άνοιξε το δικό του εστιατόριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τaz, ο Ονάι αυτοχαρακτηρίζεται «φιλελεύθερος μουσουλμάνος».

Οι τουρκικές ρίζες του έπαιξαν όντως έναν ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά δεν ήταν το κυριότερο θέμα της. «Φυσικά, η τουρκική μου καταγωγή συζητήθηκε στη διάρκεια της εκστρατείας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην γερμανική υπηρεσία της DW λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο. «Οι πολίτες με ρωτούσαν ποια είναι η καταγωγή μου, αλλά όχι κακοπροαίρετα. Το ότι είμαι γόνος μεταναστών εδώ θεωρείται θετικό».

Αλλά ούτε και είναι στις προθέσεις του να επικεντρωθεί στις ρίζες του. «H πολυπολιτισμικότητα είναι η νόρμα σε αυτή την πόλη», λέει. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του επισημαίνει: «Διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι για ανθρώπους με μεταναστευτική καταγωγή να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής στην πόλη όπου ζουν».

Σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ανόβερου έχει ξένες ρίζες. Μεταξύ των πολιτών κάτω των 18, η αναλογία είναι ένας στους δύο.

Θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική του συνείδηση διαμορφώθηκε το 1993 με την εμπρηστική επίθεση ακροδεξιών εξτρεμιστών στο Ζόλινγκεν.

«Η ρατσιστική επίθεση στο Ζόλινγκεν, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε Τουρκάλες, μου άλλαξε τη ζωή. Ήμουν 12 ετών και το γεγονός με συγκλόνισε», λέει.

Την βραδιά των εκλογών ο Πράσινος πολιτικός κατέστησε σαφές ότι θέλει να είναι ένας δήμαρχος «για όλους» ανεξάρτητα με το αν τον ψήφισαν. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήλωσε στον κρατικό γερμανικό σταθμό NDR ότι το σημαντικό ζήτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι να συνεργαστεί με την αυτοδιοίκηση ώστε να σχηματίσει την κατάλληλη ομάδα που απαιτείται για την υλοποίηση των σχεδίων του για την πόλη.

To σημαντικότερο πρότζεκτ του είναι μια νέα εικόνα του Ανόβερου αναφορικά με τον τομέα των μεταφορών, που θα περιλαμβάνει την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης μέχρι το 2030, την παραχώρηση περισσότερου χώρου για τους ποδηλάτες και την δημιουργία ενός πιο ελκυστικού συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Επίσης θέλει να καταστήσει πιο εφικτή οικονομικά τη στέγαση και να προωθήσει πολιτιστικά ζητήματα. Το όραμά του είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, η οποία θα μπορεί να ενσωματώνει διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Ο Ονάι επικεντρώνεται στις τυπικές θέσεις των Πρασίνων. Το γεγονός ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο αρχηγός των Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, πήγε στο Ανόβερο, όχι μόνο για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για το επινίκιο πάρτυ, δείχνει άλλωστε ότι εκτιμά τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο. Αλλά και το ίδιο το Κόμμα των Πρασίνων ευελπιστεί να επωφεληθεί από την εκλογή του Ονάι, ο οποίος θα ορκιστεί επισήμως δήμαρχος στις 22 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΕΣ: Deutsche Welle, NDR, Taz
Σχολιάστε