Με μειωμένη προσέλευση οι εθνικές εκλογές στην Ισπανία

Οι  Ισπανοί επιστρέφουν σήμερα στις κάλπες, για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας της κρίσης στην Καταλονία και της ανόδου της άκρας δεξιάς που διατείνεται ότι θα την επιλύσει με αποφασιστικό τρόπο.

Η συμμετοχή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία, ανερχόταν στο 37,9% στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων εκλογών του Απριλίου, που ανερχόταν την ίδια ώρα στο 41,5%.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αναμένεται να απωλέσει πολλές από τις 123 έδρες του, το συντηρητικό  Λαϊκό Κόμμα (PP) αναμένεται  να ανακάμψει από το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του (66 έδρες) και το Vox, το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή τον Απρίλιο με 24 έδρες, θα γίνει η τρίτη δύναμη με πάνω από 40 βουλευτές.

Αυτό που διαφένεται σαν βεβαιότητα είναι , ούτε το μπλοκ της Αριστεράς (PSOE, Podemos και το ψηφοδέλτιο των διαφωνούντων Mas Pais) ούτε η συμμαχία των δεξιών κομμάτων (PP, Vox και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos) δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία – 176 από τις 350 έδρες.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σχολιάστε