OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Μέχρι 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια οι μετανάστες- πρόσφυγες”

Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το μεταναστευτικό και προσφυγικό,  δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,ορίστηκαν συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και  δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Βάση των λεγομένων του κ. Πέτσα ο συνολικός αριθμός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 110 χιλιάδες, αν υπολογίσουμε ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι λίγο κάτω από τα 11 εκατομμύρια.

Παράλληλα ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. Είναι εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας να υπάρξει  δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη την επικράτεια.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε. Διαμήνυσε, επίσης, πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας». Αναφορικά με το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Όπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών , επεσήμανε  ότι είναι «σε ένα βαθμό δικαιολογημένες» τονίζοντας ωστόσο: «Οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες».

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΞ Ιράν για το πλήγμα στην Ισφαχάν – «Έμοιαζαν με παιχνίδια, όχι με drones»

otavoice

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice