ΥΠΕΞ: «Πάγια θέση η ευρωπαική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»-Πάγια υποχωρητικότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετούμενο στις τελευταίες εξελίξεις που έθεσαν φρένο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Σκόπια. Επανέλαβε ότι είναι σταθερά υπέρ της προοπτικής ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαική Ένωση κια τις καλεί να εναρμονιστούν με τις προυποθέσεις που έχουν τεθεί.

Πάγιες θέσεις που οδήγησαν σε πάγιες υποχωρήσεις

Βέβαια οι πάγιες θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας ,τα τελευταία 30 χρόνια,  έχουν οδηγήσει σε πάγιες υποχωρήσεις και διπλωματικές ήττες ( Ίμια , γκρίζες ζώνες, παραβιάσεις,Πρέσπες, μεταναστευτικό) , δημιουργώντας μια εικόνα χώρας που αδυνατεί να θέσει ξεκάθαρα όρους και προυποθέσεις, αναμένοντας να το πράξουν άλλοι για λογαριασμό της.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές το βέτο Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας οδήγησε σε κρίση τα Σκόπια- προκύρηξη εκλογών- , που σε καμιά περίπτωση δεν εφάρμοσαν πιστά μια συμφωνία ( κατάπτυστη και προβληματική για τα ελληνικά συμφέροντα) που ήταν στα μέτρα τους, δείγμα της  λανθασμένης  εξαρχής, πολιτικής συνενόησης από την ελληνική πλευρά και που αντιλαμβάνονται σαφέστετα κάποιοι στην Ευρώπη. Ούτε βέβαια προχώρησαν αποφασιστικά σε δημοκρατικές τομές και εκσυχρονισμό του συστήματος τους.

Μπορεί η ευρωπαική προοπτική των Βαλκανικών χωρών, να είναι μια επιθυμητή για την Ελλάδα εξέλιξη που δημιουργεί κλίμα σταθερότητας και ανάπτυξης , αλλά αυτή επ ουδενί δεν μπορεί να γίνει «τραβηγμένη» από τα μαλλιά, για χώρες που δεν πληρούν ότους και που δεν σέβονται τους γείτονες τους.

Η δήλωση αυτή θα μπορύσε να εκληφθεί μονάχα ως μια τυπική διπλωματική θέση , που επιδιώκει να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπλοκάρει την ενταξιακή προοπτική Αλβανίας κια Σκοπίων. Αλλιώς με τις πολιτικές αμβισβήτισης και επιθετικότητας που δείχνουν Τίρανα και Σκόπια, δεν θα μπορούσε να καταστεί εθνικά σωστή.

Ας δούμε τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει διαρκώς η Άγκυρα και που την οδηγούν σε σηματικές νίκες, όπως η πρόσφατη στη Συρία.

Το καλό παιδί δεν είναι πάντοτε κερδισμένο… μιας και είναι δεδομένο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναλυτικά:

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών. «Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους». Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Πάγια θέση της Ελλάδας η μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών

Αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σχολιάστε