«Τέσσερα ΝΑΙ ένα ΟΧΙ» στις προτάσεις Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών από τους πολιτικούς αρχηγούς

Η διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών είναι το αντικείμενο των συναντήσεων που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αρνητικός στις προτάσεις της κυβέρνησης  ισχυριζόμενος ότι επιχειρείτε μια θεσμική εκτροπή αλλά φαίνεται στο ζήτημα αυτό να είναι απομονωμένος από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε θετική στις προτάσεις της κυβέρνησης , ενώ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τοποθετήθηκε θετικά , βάζοντας κάποιες δικλείδες ασφαλείας.Θετικός με τις προτάσεις Μητσοτάκη φάνηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος , λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να επιτρέψω να ψηφίζει ο Αχμέτ και να μην ψηφίζει ο Κώστας».

Θετικός στις προτάσεις Μητσοτάκη ήταν και  ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε μαζί του , ο πρόεδρος του ΜεΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης , ο οποίος χρακτηριστικά δήλωσε «Συμφωνήσαμε».

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις 

H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.  Στις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του στην Βουλή, αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Ακολούθως η ανακοίνωση αναφέρει: «Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Στις συναντήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στο θέμα της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία και ζήτησαν η Ελλάδα να έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση , ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

 

 

 

 
Σχολιάστε