Πούτιν: Χθές έβαζε βέτο στον ΟΗΕ, σήμερα ανησυχεί ότι θα απελευθερωθούν οι 10.000 τζιχαντιστές

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία  μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μόλις χθες όμως έβαζε βέτο , σε κοινή γραμμή με το Ντόναλντ Τράμπ, για να μην εκδοθεί καταδικαστικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή , στη Συρία.

Σύμφωνα με το Interfax, ο Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, “είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;”, είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. “Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση”, υπογράμμισε.

“Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους”, ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σχολιάστε