OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισοπαλία Νετανιάχου-Γκάντς ανέδειξαν οι εκλογές και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ

Ισοπαλία μεταξύ του  ισραηλινού πρωθυπουργού  Μπενιαμίν Νετανιάχου και του βασικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς,  μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τρίτη και  σημειώνεται ότι αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση , αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα παρά αποσπασματικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 44% των ψήφων, όμως τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε πληρέστερα επίσημα αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από τις εκλογικές αρχές.

Μετά την καταμέτρηση άνω του 92% των ψήφων, τα κόμματα των δύο αντιπάλων καταλαμβάνουν 32 έδρες το καθένα από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και δεν καταφέρνουν, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, να φθάσουν το όριο των 61 βουλευτών ώστε να έχουν την πλειοψηφία στο σώμα. To κεντροαριστερό μπλοκ που θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Γκαντς φαίνεται να συγκεντρώνει 55 έδρες, ενώ τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Νετανιάχου, 56 έδρες.

Η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων λαμβάνει εξάλλου 12 έδρες και μπορεί να επιβληθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ, και ακολουθεί το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν (9 έδρες).

Αυτός ο τελευταίος, ο οποίος δήλωσε χθες, Τρίτη, πως επιθυμεί έναν συνασπισμό με το δεξιό Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα Καχόλ Λαβάν («Μπλε-Λευκό») του Μπένι Γκαντς, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ρυθμιστή.

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος συμβουλεύεται τους εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να του προτείνουν έναν πρωθυπουργό. Τα αραβικά κόμματα, που διάκεινται εχθρικά στον απερχόμενο πρωθυπουργό, έχουν ήδη δηλώσει πως θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσουν αν θα στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκαντς.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μελέτη: Η υπερθέρμανση των ωκεανών καταρρίπτει κάθε μέρα ένα ρεκόρ

otavoice

6η διεθνής έκθεση Verde.tec: Καινοτομία & Τεχνολογία για το Περιβάλλον!

otavoice

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων έως και 90% μέχρι το 2030

otavoice

Αντιδράσεις για τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο

otavoice

Περού: Εισαγγελική έρευνα για τα πανάκριβα ρολόγια της προέδρου Μπολουάρτε

otavoice

Αργεντινή: Διαδηλώσεις και επεισόδια για τις πολιτικές λιτότητας του Προέδρου Μιλέι

otavoice