Τουρκία: Ο γιαλαντζί-σουλτάνος ξήλωσε τρεις δημάρχους λόγω κουρδικής καταγωγής- Βαριές αιχμές από Ιμάμογλου

Η Δημοκρατία στον σκοταδισμό του Ερντογάν δεν είναι μόνο μονόπλευρη αλλά ένας μύθος. Αφού ο Σουλτάνος δεν μπόρεσε να ξηλώσει το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εμρέκ Ιμάμογλου , μιας και έφαγε διπλό χαστούκι από τους τούρκους ψηφοφόρους, ξέσπασε σε δημάρχους τριών μικρών τουρκικών δήμων καταργόντας με συνοπτικές διαδικασίες , βάζοντας λουκέτο στα αντίστοιχα δημαρχεικά κτίρια.

Σε  αντικατάσταση λοιπόν δημάρχων τριών πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές καθώς οι αξιωματούχοι αυτοί ανήκουν στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και για το απολυταρχικό καθεστώς της  Άγκυρας αυτό αποτελεί αδίκημα.

Οι Αρχές όρισαν ως αντικαταστάτες τους τους κυβερνήτες των επαρχιών όπου υπάγονται , ενώ παράλληλα έθεσαν υπό κράτηση 418 ανθρώπους στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούνται για τρομοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει εντάσεις στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές του PKK.

Οι δήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ, του Βαν και του Μαρντίν κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το CNN Turk έδειξε πλάνα με αστυνομικούς να σφραγίζουν με μεταλλικές μπάρες τα κεντρικά γραφεία του δήμου του Ντιγιάρμπακιρ καθώς άνδρες των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης είχαν αναπτυχθεί έξω από το κτίριο μαζί με οχήματα ρίψης νερού.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το PKK επεδίωκε να εκμεταλλευτεί τις εκλογές του Μαρτίου για να ενισχύσει την υποστήριξή του και ότι είχε καταβάλει προσπάθειες για να ορίσει υποψήφιους, οι οποίοι θα καθοδηγούνταν εύκολα σε περίπτωση εκλογής τους.

Την ίδια ώρα η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 418 ανθρώπους σε 29 επαρχίες στο πλαίσιο μιας σχετικής έρευνας με στόχο υπόπτους για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), πρόσθεσε το υπουργείο.

Το φιλοκουρδικό HDP δήλωσε ότι οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν «κατόπιν μιας εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες».

«Πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα. Είναι μια ξεκάθαρη και εχθρική στάση ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το εκτελεστικό συμβούλιο του HDP.

Όπως προσθέτει το ίδιο, οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις πόλεις τους τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν στο 53% με 63% των ψήφων και ζητεί την υποστήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων.

«Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του HDP και του κουρδικού λαού. Είναι ένα κοινό πρόβλημα όλων των Τούρκων και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων», προστίθεται.

Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση αντιδρά στις αντικαταστάσεις αυτές των Φιλοκούρδων δημάρχων, με τον Βέλι Ακμπάμπα, αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), να τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι αποπομπές είναι ισοδύναμες με τον φασισμό και συνιστούν πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Επίσης, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που ανήκει στο CHP, ο Εκμέρ Ιμάμογλου  καταδίκασε την κίνηση αυτή γράφοντας: «Η ακύρωση της βούλησης των πολιτών είναι απαράδεκτη». Ο ίδιος ο Ιμάμογλου απομακρύνθηκε από το αξίωμά του με αφορμή εκλογικές παρατυπίες λίγο μετά την εκλογή του στις εκλογές του Μαρτίου, αλλά τον Ιούνιο επανεξελέγη κατά τις επαναληπτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu
Σχολιάστε