OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Το καταστροφικό έργο στον Αμαζόνιο συνεχίζεται …εκατοντάδες νέες εστίες , παγκόσμια αγωνία

Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Βραζιλία, οι πιο καταστροφικές στην Αμαζονία τα τελευταία χρόνια, και η διεθνής πίεση αυξήθηκε σήμερα ώστε να παρακινηθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μποσονάρου να δράσει.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πέταξε χθες, Παρασκευή, πάνω από την πολιτεία Ροντόνια (βορειοδυτικά) διαπίστωσε την παρουσία πολλαπλών πυρκαγιών.

Οι κάτοικοι του Πόρτο Βέλο εξέφρασαν χθες φόβους για το σύννεφο του καπνού που καλύπτει την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

“Ανησυχώ πολύ για το περιβάλλον και την υγεία μας”, δήλωσε η Ντελμάρα Σίλβα στο AFP. “Έχω μια κόρη που έχει αναπνευστικά προβλήματα και με τις πυρκαγιές υποφέρει περισσότερο”.

Οι εικόνες του φλεγόμενου «πνεύμονα του πλανήτη» προκάλεσαν παγκόσμια αγωνία.

Φωνάζοντας «Σώστε την Αμαζονία», χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν σε διάφορες κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο. ‘Αλλες διαδηλώσεις έγιναν έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο, έπειτα από το προσκλητήριο πολλών ΜΚΟ.

Η τύχη του μεγαλύτερου πνεύμονα της γης , βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου ο Γάλλος πρόεδροος Εμ. Μακρόν το έθεσε πρωταρχικό στην ατζέντα των συνομιλιών και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπολσονάρου.

Η περιβαλλοντική κρίση είναι τέτοια που απειλεί να τορπιλίσει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια ομαλή διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, όσο η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης», προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της G7.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπολσονάρου δείχνει να μην μπορεί ή να μην θέλει , μιας και φάνηκε εξαρχής αδύναμη να ανταποκριθεί. Τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή και αφού έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, θυμήθηκε ότι έχει Στρατό και αποφάσισε να τον ρίξει στη μάχη κατάσβεσης.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 78.383 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ένα ρεκόρ από το 2013.

Στην Αμαζονία, όταν μια δασική έκταση εκχερσώνεται, οι κορμοί των δέντρων μεταφέρονται αλλού, αλλά η υπόλοιπη βλάστηση καίγεται επί τόπου κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο. Στις γεωργικές εκτάσεις ή στα λιβάδια, η βλάστηση και τα ζιζάνια επίσης στοιβάζονται εκεί, περιμένοντας την ξηρή περίοδο. Αυτά καίγονται τώρα, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερες από τις μισές αυτές πυρκαγιές μαίνονται στην Αμαζονία, όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. ‘Αλλες 1.663 νέες φωτιές καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE).

Ο επικεφαλής του INPE αποπέμφθηκε στις αρχές Αυγούστου γιατί έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την αποψίλωση των δασών, τα οποία κρίθηκαν ψευδή από τον πρόεδρο Μπολσονάρου: τα στοιχεία έδειχναν ότι η αποψίλωση των δασών τον Ιούλιο ήταν σχεδόν τετραπλάσια από εκείνη που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα του 2018.

Αυτά τα νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την ημέρα που ο Μπολσονάρου ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού για την κατάσβεση των φωτιών και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice