Θρίλερ στη Μεσόγειο: Αυτά είναι τα σενάρια για το Ιρανικό τάνκερ….πως μπορεί να εμπλακεί η Ελλάδα

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Μεσόγειο με το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya να ταξιδεύει προς άγνωστη κατεύθυνση από την στιγμή που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ. To τάνκερ  είχε ακινητοποιηθεί στις 4 Ιουλίου, κατ΄εφαρμογήν των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Συρίας, με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία. Το Adrian Darya έλαβε την άδεια να αναχωρήσει όταν η Τεχεράνη διαβεβαίωσε πως το φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών δεν θα παραδοθεί στη Συρία, και αναχώρησε τη 18η Αυγούστου προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση  ότι οποιαδήποτε βοήθεια ελλιμενισμού του τάνκερ θα είναι στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση μιας και έτσι  έχουν ανακηρύξει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ,που φέρετε να έχουν ναυλώσει το Adrian Darya.

Το OTAVOICE σας παρουσιάζει τα τρία σενάρια που ενδέχεται να  διαδραματιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα , για την τύχη του ιρανικού τάνκερ. Μιλώντας με πρώην ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα ,  οι εναλλακτικές που έχει το Adrian Darya είναι συγκεκριμένες.

  1. Επιστροφή στο αρχικό σημείο εκκίνησης του ταξιδιού του.
  2. Να καταπλεύσει σε λιμάνι της Συρίας , όπου ήταν ο αρχικός προορισμός του και
  3. Να ρίξει αγκυροβόλιο σε αβαθή στα διεθνή ύδατα, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Αυτές είναι για την ώρα οι λογικά διαφαινόμενες λύσεις που  όπως μας ανέφεραν οι συνομιλητές μας η κάθε μία έχει τις δικές της δυσκολίες και μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα.

Οι Αμερικανικές αρχές γνωρίζουν εξαρχής ότι το πετρέλαιο είναι ιρανικό και ο προορισμός του είναι η Μέση Ανατολή και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να τροφοδοτηθεί ο Άσαντ και οι δυνάμεις του με μια τόσο μεγάλη ποσότητα. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι η ποιότητα του πετρελαίου που περιέχεται στο τάνκερ δεν είναι σε μορφή μαζούτ( λάσπης)  αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και χωρίς να διυλιθεί.

Σε περίπτωση αδιεξόδου θα ενεργοποιηθεί το πρώτο σενάριο επιστροφής στο αρχικό σημείο εκκίνησης , αν αυτό βέβαια επιτραπεί από τις Αμερικανικές αρχές που θα θελήσουν να το εγκλωβίσουν. Λόγω του μεγάλου βυθίσματος και εκτοπίσματος το Adrian Darya όπως μας εξηγούν, δεν μπορεί να διαβεί την Διώρυγα του Σουέζ και θα πρέπει να επιστρέψει μέσω Γιβραλτάρ  κάνοντας το γύρο της Αφρικής στην περιοχή του Περσικού Κόλπου από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε τη διαδρομή του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ και όχι μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που δεν μπορεί να διευκολύνει το διάπλου του.

Στο δεύτερο σενάριο που μπορεί να εξελιχθεί σε εφιαλτικό για όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, να προσπαθήσει το ιρανικό τάνκερ να προσεγγίσει τις ακτές της Συρίας είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε μια τραγική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση , με τις ΗΠΑ να πλήττουν το Adrian Darya έτσι ώστε να μην επιτευχθεί ο αρχικός του στόχος.  Αυτό θα σήμαινε φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στα νερά της Μεσογείου  και μια ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Σενάριο εφιαλτικό που θα μπορούσε να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις ακόμη και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Στο τρίτο σενάριο ( που όπως μας λέει ο συνομιλητής μας) το θεωρεί ως πιο πιθανό το τάνκερ αναζητά ασφαλές αγκυροβόλιο στα διεθνή ύδατα αναμένοντας τις εξελίξεις. Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό σημείο που θα κατευθυνθεί το Adrian Darya είναι το παλιό ρώσικο αγκυροβόλιο ανοιχτά των Κυθήρων , το οποίο βρίσκεται εντός διεθνών υδάτων. Σε αυτή την περίπτωση δεν εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας και δεν μπορεί καμιά δύναμη να το πειράξει μιας και δεν θα παραβεί κανένα κανόνα της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το σημείο αυτό διευκολύνει το ιρανικό τάνκερ μιας και έχει μικρό βάθος – περίπου στα 70 μέτρα- αφού το βύθισμα του πλοίου είναι στα 28 μέτρα. Έτσι θα έχει την δυνατότητα να ρίξει άγκυρα και να δέσει με ασφάλεια , για όσο καιρό απαιτηθεί. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι η τροφοδοσία του , κυρίως με νωπά προϊόντα για το προσωπικό ( υπολογίζεται ότι έχει γύρω στα 40 άτομα) αλλά και η παροχή βοήθειας σε έκτακτα συμβάντα , όπως ένα θέμα υγείας μέλους του πληρώματος. Εδώ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση η χώρα μας που θα κληθεί να συνδράμει έχοντας εκπεφρασμένη σε υψηλούς τόνους την αντίθεση των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο σημείο στα Διεθνή Ύδατα που προφανώς και γνωρίζουν οι αμερικανικές αρχές, είναι και η αιτία που ξαφνικά η αμερικανική κυβέρνηση ενέπλεξε την χώρα μας και της έστειλε μήνυμα μη συνεργασίας. Το Adrian Darya ταξιδεύει αυτή την ώρα με μια ταχύτητα 6 μιλίων και αναμένεται να βρεθεί στο σημείο την Κυριακή, οπότε βάση των διεθνών κανόνων υποχρεούται 48 ώρες νωρίτερα να δηλώσει τον προορισμό του. Με το δεδομένο αυτό θα γνωρίζουμε την Παρασκευή αν υπάρξει αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.Ίσως για αυτό η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να δηλώσει απρόθυμη να συνδράμει στο ιρανικό τάνκερ.

Τα σενάρια περί Καλαμάτας ή άλλου παρεμφερούς λιμανιού είναι αστήριχτα, αφού δεν έχουν καμιά απολύτως δυνατότητα να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο γιγάντιο σκάφος σε βύθισμα και εκτόπισμα.

Σενάριο τρόμου να κατευθυνθεί προς την Κύπρο 

Στην ανάλυση των γεγονότων προκαλεί μεγάλη ανησυχία ένα ακόμη σενάριο , που δεν φαίνεται για την ώρα ισχυρό. Να κατευθυνθεί το ιρανικό τάνκερ στην Κύπρο και να ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία τον ελλιμενισμό του ή πιο ακραίο σενάριο να κατευθυνθεί στην περιοχή των κατεχομένων στη Βόρεια Κύπρο.Αυτό θα ενέπλεκε την  κατάσταση μιας και θα ενεργοποιούσε άλλες παραμέτρους , συνυπολογίζοντας και την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων με τις παράνομες γεωτρήσεις επί κυπριακής ΑΟΖ.

Εδώ θα μπορούσε να υποκρύπτεται και σενάριο δημιουργίας κλίματος όξυνσης στην περιοχή και το Adrian Darya να εξυπηρετεί αυτό το σχεδιασμό κάποιων κύκλων.

 
Σχολιάστε