Στο έλεος των πυρκαγιών ο Αμαζόνιος, αποτεφρώνονται χιλιάδες στρέμματα – Σκοτείνιασε το Σάο Πάολο

Αμαζόνιος: Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» πρασίνου της Γης βρίσκεται ξανά υπό το έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών. Έφτασαν μέχρι το Σάο Πάολο οι καπνοί.

Το Σάο Πάολο απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αμαζονία, αλλά οι καπνοί από τις φοβερές πυρκαγιές που κατακαίουν το απέραντο δάσος, έφτασαν μέχρι τη μεγαλούπολη της Βραζιλίας. Οι πυρκαγιές έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα μέχρι τη Βολιβία και την Παραγουάη, με το Σάο Πάολο να καλύπτεται από ένα νέφος τέφρας ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο. Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.Μολονότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιόν τρόπο οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα νέφη, οι ειδικοί από πολλών ημερών είχαν ειδοποιήσει για τη δημιουργία του φαινομένου και τη μετατόπισή του νοτιότερα. Δεν ήταν μόνο η εταιρεία διαστήματος ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Πηγή pagenews
Σχολιάστε