«Εκκλησιαστική εισβολή» στα Κατεχόμενα, ιδρύθηκε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» – Τι απαντά πρεσβεία Ρωσίας και Πατριαρχείο Μόσχας

Ωμή πρόκληση στα κατεχόμενα. Βρώμικα παιχνίδια εις βάρος της Κύπρου από τσαρλατάνους της πίστης . Αρνείτε οποιαδήποτε ανάμειξη το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Πρόκληση εναντίον της Κύπρου απευθείας από τη Μόσχα που απειλεί το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, προνόμιο που δόθηκε στην κυπριακή εκκλησία από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό.
Ετσι «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, άρχισε να λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κερύνεια. Οι «λειτουργίες» τελούνται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Πάνω Κερύνεια) και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη (Arapkoy). Το θέμα με τη ρωσική εκκλησία που λειτουργεί παρανόμως στα κατεχόμενα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ενώ ήδη έχει ενημερωθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος. Ο π.  Αλεξέι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1973 στη Μόσχα. Έγγαμος, έχει 3 κόρες. Ζει στα κατεχόμενα  εδώ και μερικά χρόνια, πριν χειροτονηθεί. Σπούδασε οικονομικά και μετά αποφοίτησε από τα Ανώτατα Θεολογικά Μαθήματα της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και το Ανθρωπιστικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Sholokhov. Έχει ειδικευτεί στις μεθόδους διδασκαλίας της ορθόδοξης θεολογίας.
Η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει ιστοσελίδα (https://pravkipr.ru), στην οποία αναφέρεται ότι : «Είναι πολύ ευχάριστο, που μια λειτουργούσα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίστηκε στη Βόρεια Κύπρο. Οι Ορθόδοξοι, που ήδη ζουν στη Βόρεια Κύπρο ή σχεδιάζουν να μετακομίσουν εδώ για μόνιμη κατοικία, έχουν μια υπέροχη ευκαιρία να ζήσουν μια πλήρη πνευματική χριστιανική ζωή, επισκεπτόμενοι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κερύνεια: Να εξομολογηθούν, να λάβουν κοινωνία. Τα μυστήρια του Χριστού, να βαφτιστούν, να παντρεύονται».
Σημειώνεται ότι «διαμορφώθηκε με βάση τη ρωσόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναζητούσε ευκαιρίες για την οργάνωση μιας πλήρους πνευματικής και λειτουργικής ζωής στη Βόρεια Κύπρο», μετά το πάγωμα σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας..
Το εκπληκτικό είναι ότι η ιστοσελίδα κάνει και προπαγάνδα υπέρ της «ΤΔΒΚ» (των κατεχομένων), γράφοντας: «Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Ορθόδοξη  Εκκλησία δεν θεωρούν απαραίτητο να υποστηρίξουν τις πολλές χιλιάδες ρωσόφωνων Ορθοδόξων πληθυσμών, που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι οι Χριστιανοί γενικά και οι Ορθόδοξοι, ιδίως, υποβάλλονται σε δίωξη και καταπίεση στη Βόρεια Κύπρο. Ευχαριστώ τον Θεό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργούν επίσημα στη Βόρεια Κύπρο: Η Αγγλικανική Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, διάφορα προτεσταντικά δόγματα και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από τη Ρωσία».
Η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για ορθόδοξες εκκλησίες στην Κερύνεια και προσθέτει ότι η Παναγία στο χωριό Κλεπίνη εξυπηρετεί και ορθόδοξους,  που ζουν στις περιοχές Αμμοχώστου και Τρικώμου. Η εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη αποκαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους.
Τι απαντούν η Ρωσική πρεσβεία και το Πατριαρχείο της Μόσχας

Σε επικοινωνία του AlphaNews.live με εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο μας αναφέρθηκε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά σε επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα πως γίνεται πλήρως σεβαστό το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Παράλληλα ο Εκπρόσωπος της Πρεσβείας πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσημη βεβαίωση από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μόσχας ότι ο Αλεξέι Ιβάνοφ ο οποίος αυτοαποκαλείται ως επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, δεν είναι και ποτέ δεν ήταν κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν χειροτονήθηκε κανονικά και είναι εκτός επαφής με τη ρωσική εκκλησία.

Μάλιστα όπως μας λέχθηκε επιδόθηκε σχετικό έγγραφο και προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στο οποίο εκφράζεται ο πλήρης σεβασμός στο κυπριακό αυτοκέφαλο ενώ διευκρινίζεται ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι στις ελεύθερες περιοχές και τελούν λειτουργίες μόνο στη Μητρόπολη Λεμεσού και στη Μητρόπολη Τριμιθούντας.

Η θέση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την ρωσική εκκλησία στα κατεχόμενα

 

Πηγή tovima- AlphaNews-Sigmalive
Σχολιάστε