Ομιλία Τσίπρα: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη-Έντονες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό» θυμίζοντας το κλίμα των ημερών της ΔΕΘ όπου η πόλη είχε μετατραπεί σε φρούριο και σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που αντιδρούσαν στη συμφωνία των Πρεσπών. Επεισόδια όμως είχαν εκδηλωθεί από ομάδες αντιεξουσιαστών που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 19:30 στην πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για την ίδια ώρα έχουν εξαγγελθεί δύο συγκεντρώσεις. Λόγω των συγκεντρώσεων αυτών οι αστυνομικές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό με τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης να ενισχύονται με δυνάμεις των ΜΑΤ από γειτονικούς νομούς. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αλλά και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για να επιβλέψουν τα μέτρα ενώ πληροφορίες θέλουν στην πόλη να έχει ανέβει και η «Αύρα», το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού για την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη όπως μεταδίδουν τα Μέσα ενημέρωσης μιας και βρίσκονται 18 διμοιρίες των ΜΑΤ, 11 διμοιρίες της ΟΠΚΕ αλλά και η «Αύρα» το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ.

Ταυτόχρονα με την ομιλία Τσίπρα έχει αναγγελθεί κάλεσμα από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και από φορείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία οι οποίοι έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και καλούν τον κόσμο να εκδηλώσει ειρηνικά την αντίθεση του στους χειρισμούς του στο εθνικό ζήτημα. Υπάρχει έντονη κινητοποίηση όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά από το σύνολο της Μακεδονίας και αναμένονται δεκάδες χιλιάδες Βορειοελλαδίτες να εκδηλώσουν για μια ακόμη φορά την καθολική τους αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το κάλεσμα διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 στον Λευκό Πύργο.

Την ίδια ώρα όμως στην πλατεία Καμάρας, άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη.

Κλειστά προληπτικά θα παραμείνουν όλα τα κτήρια στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές, θα κλειδωθούν μετά τις 5 για λόγους ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

«Την Παρασκευή 14.12.2018, ενόψει προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της πόλης λόγω της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Παλέ ντε Σπορ, δεν θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κτίρια της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης μετά τις 17:00 το απόγευμα.

Όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν μετά τις 17:00 για λόγους ασφαλείας.

Οι Κοσμήτορες των Σχολών των άλλων κτιρίων θα ανακοινώσουν σχετικά με την πρόσβαση στα υπόλοιπα κτίρια.

Από την ίδια ώρα θα παραμείνει κλειστό και το φοιτητικό αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Όλα τα σταθμευμένα οχήματα, σε όλους τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί το αργότερο μέχρι τις 17.00».

 
Σχολιάστε