Νίκος Καραπάνος: Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ο Νίκος Καραπάνος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1973 από γονείς μετανάστες. Είναι ο πρωτότοκος γιος του Γιώργου και της Ζηνοβίας Καραπάνου με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου και το Αιτωλικό. Μετά την επιστροφή της οικογένειας στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον κλάδο της Οικονομίας και Διοίκησης, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στο Marketing από το Πανεπιστήμιο του Middlessex του Λονδίνου.

Ολοκληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, δραστηριοποιήθηκε σύντομα στον επιχειρηματικό και εμπορικό κλάδο ως στέλεχος εταιρειών όπως οι 3Ε Coca Cola Hellas, AZEL ΑΕΒΕ, VILLEROY& BOCH, PORCELANANOSA GROUPO, SANIMPEX LTD κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα έντονη υπήρξε η συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Εκπροσώπησε τον επιχειρηματικό κλάδο ως εκλεγμένος γραμματέας της Ε.Κ.Ο. Εμπόρων. Διετέλεσε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα, ενώ το 2009 και το 2012 ήταν υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
Τον Μάιο του 2014 εξελέγη Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Είναι μέλλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς επίσης μέλλος Δ.Σ. των «Ελληνικών Αλυκών» Α.Ε., ιδιότητα που απορρέει από τη θεσμική του εκπροσώπηση.

Για τον Νίκο Καραπάνο, ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης έχει αμεσότητα. Λειτουργεί διαδραστικά με τις τοπικές κοινωνίες, προσεγγίζοντας τα ζητήματα που απασχολούν σε «πρώτο πρόσωπο», διατηρώντας καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Με τον «συμμετοχικό προϋπολογισμό» που εισηγήθηκε στην αρχή της θητείας του, κάθε τοπικό διαμέρισμα ή κοινότητα αποφάσιζε για τα έργα και τις παρεμβάσεις που απαιτούσε η ίδια η τοπική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν αποφάσιζε «ερήμην» των δημοτών, αλλά τους έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την βελτίωση υποδομών και καθημερινότητας.

Ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου θεωρεί άλλωστε πως είναι άμεσα λειτουργικός. Σε μια εποχή όπου χαρακτηρίζεται από βαθιές και ίσως καταιγιστικές αλλαγές, η πολιτεία και οι θεσμοί της θα πρέπει όχι μόνο να προσαρμοσθούν αλλά ακόμη και να προλάβουν εξελίξεις.

Στόχος, η δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με επίκεντρο το Δημότη. Ενός Δήμου που να υπερκαλύπτει την έννοια της απλής διαχείρισης, περνώντας στο επίπεδο της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «φιλοσοφίας» είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται με την άποψη και την πρόταση πολιτών και φορέων. Και γι’ αυτό πέτυχε την σταδιακή εισροή 48.000.000 ευρώ υπό μορφή έργων που θα βάλουν για πρώτη φορά την περιοχή στο χάρτη των επενδύσεων και του τουρισμού.

Καταλυτικός παράγοντας στο συνολικό πλαίσιο αναρρύθμισης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής για τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, είναι η άρση της εσωστρέφειας. Η δυνατότητα δηλαδή της προσαρμογής σε ένα νέο μοντέλο αντίληψης που αφήνει έξω και μακριά από τα δημόσια πράγματα, προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Ο ίδιος άλλωστε έχει υπερβεί τον «κανόνα» των πολιτικών «στεγανών» περιλαμβάνοντας στο συνδυασμό του υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με μοναδικό κριτήριο την ικανότητα και την αξιοσύνη.

Ο Νίκος Καραπάνος σήμερα ζει στο Αιτωλικό με την σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Ζηνοβία. Διατηρώντας από μικρή ηλικία άμεση επαφή με τον τόπο και τους ανθρώπους του, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια να δημιουργήσει νέες συνθήκες, δομημένες σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και κάθε δήμος θα πρέπει για εκείνον ν’ απαγκιστρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό από το «άρμα» της κεντρικής διοίκησης και να είναι αποδεσμευμένος από οικονομικές εξαρτήσεις. Κι αυτό, πιστεύει πως μπορεί να συμβεί με την κατάλληλη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του Δήμου που μπορούν να φέρουν έσοδα, τα οποία ασφαλώς θα επιστρέφουν στους δημότες υπό μορφή έργων που θα βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, θα δώσουν ευκαιρία και δυνατότητα ειδικά στους νέους να παραμείνουν στον τόπο της καρδιάς τους.
Σχολιάστε