ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤΗ ΛΙΑΤΣΕΚΟΥΡΑ, ART MANAGER – MA IN ARTS & CULTURE MANAGEMENT, Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΘΕΑΤΡΟΥ & ΧΟΡΟΥ
«ΦΟΥΑΓΙΕ»
Μια παράσταση γεμάτη μουσική
Θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Του Νίκου Μ. Δημητρόπουλου
Σκηνοθεσία: Νάντια Παπαηλιοπούλου
Ο Μίλτος Πιστώφ ξετυλίγει πάνω στο πιάνο ζωντανές μελωδίες, μνήμες και παλιές αγάπες, χαρίζει συγκίνηση και μικρά κομμάτια ευτυχίας και ελπίδας, σε μια παράσταση που αγκαλιάζει με ευαισθησία τα κρυφά μας όνειρα.
Διαβάστε την συνέντευξη του Μίλτου Πιστώφ στο OTAVOICE.
Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν σας προτάθηκε ο συγκεκριμένος ρόλος;
Η αρχική ιδέα ήταν να παίζω στο πιάνο τα τραγούδια της παράστασης με ελάχιστη συμμετοχή στο κείμενο. Το ένστικτο όμως και η οξυδέρκεια της Νάντιας, της σκηνοθέτιδάς μας, για τις ανάγκες της ιστορίας μας οδήγησε στο να αλλάξουμε κατεύθυνση και να έχω πιο ενεργό ρόλο. Αυτό έγινε σταδιακά, οπότε καλά-καλά δεν κατάλαβα ακριβώς πώς βρέθηκα εδώ που είμαστε σήμερα!
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε (και) με τη συγγραφή;
Το παραμύθι «Η Σι Λόντε-Το Κορίτσι που βρήκε την Μουσική» ξεκίνησε ως μουσικό διαδραστικό παιχνίδι για μία ομάδα χαρισματικών παιδιών που δίδασκα. Δεν προοριζόταν για συγγραφικό εγχείρημα! Εμπνεύστηκα αυτό το παιδαγωγικό “όχημα” ώστε με την βοήθεια της μουσικής και του ρυθμού να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη αυτών των παιδιών.
Η ιστορία διαμορφώθηκε μαζί με τους μαθητές που, αν και υψηλής ευφυΐας, παρουσίαζαν έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης. Με την παρότρυνση του καλού μου φίλου Κωσταντίνου Αντωνιάδη απευθύνθηκα στις εκδόσεις Διόπτρα, που αγκάλιασαν την ιστορία και μου έδωσαν το πρώτο μου βιβλίο.
Με ποιες σκέψεις αποχωρεί ο θεατής μετά το τέλος της παράστασης;
Νομίζω ότι ο κάθε θεατής θα μπορέσει να βρει κάτι προσωπικό για να ταυτιστεί με τους ήρωες του έργου και να τους νιώσει, κάτι που θα τον κάνει να αισθάνεται την ιστορία τους οικεία! Το κείμενο του Νίκου Δημητρόπουλου με τις έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και ανατροπές, προβληματίζει μεν, ταυτόχρονα όμως και αναγνωρίζει την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τη συγχωρεί. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την έξυπνη σκηνοθεσία την Νάντιας Παπαηλιόπουλου θα ικανοποιήσουν, πιστεύω, και τον πιο απαιτητικό θεατή!!!
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Νίκος Μ. Δημητρόπουλος
Σκηνοθεσία, Σκηνικά-Κοστούμια: Νάντια Παπαηλιοπούλου
Επιλογή τραγουδιών: Μίλτος Πιστώφ, Νάντια Παπαηλιοπούλου
Ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος (ερμηνεία, τραγούδι), Μίλτος Πιστώφ (ερμηνεία, πιάνο)
Πληροφορίες:
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Σύνταγμα
Τηλέφωνο ταμείου: 2103636144