OTA VOICE
Πολιτιστικά

Η Μαίρη Ραζή στο OTAVOICE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤΗ ΛΙΑΤΣΕΚΟΥΡΑ, ART MANAGER – MA IN ARTS & CULTURE MANAGEMENT, Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΘΕΑΤΡΟΥ & ΧΟΡΟΥ

Η διαχρονική σπαρταριστή κωμωδία

του Κώστα Μουρσελά

από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ

Σκηνοθεσία Σωτήρης Τσόγκας

 

Η Μαίρη Ραζή, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η κυρία δεν πενθεί» του Κώστα Μουρσελά, στο «Θέατρο Πρόβα» σε μια εφ΄όλης συνέντευξη.
Πώς θα περιγράφατε τον ρόλο σας στην παράσταση «Η κυρία δεν πενθεί»;

Το έργο είναι σπονδυλωτό και μου δίδεται η ευκαιρία να παίξω τρεις διαφορετικούς ρόλους κι αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι μία πρόκληση υποκριτική.

Για εμένα κάθε ρόλος έχει τη δική του χάρη, τις δικές του απαιτήσεις, είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις αφού υποδύομαι τρεις διαφορετικές ηρωΐδες με διαφορετικά ενδιαφέροντα Η πρώτη ηρωίδα που υποδύομαι είναι μια νεόπλουτη ξιπασμενη. Η δεύτερη, η Καλλιόπη, είναι ένας δικός μας άνθρωπος, πολλοί θεατές θα αναγνωρίσουν τη σύζυγο τους! “Κι αν έχεις κύρη ανίκανο που είναι όλο δηλώσεις ξεκρέμασε το δίκανο και τρέξε να γλιτώσεις”  λέει η Καλλιόπη και αγανακτεί με τη δειλία του άντρα της Ιασωνα. Τον ειρωνεύεται και τσακώνεται συνέχεια μαζί του χωρίς να δίνει καμία σημασία στο πρόβλημα του παιδιού της. Ο τρίτος ρόλος είναι ένας μονόλογος μιας απαρηγόρητης χήρας της Μαρίτσας που ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό με  ταχύτατες υποκριτικές εναλλαγές, εκεί που ο θεατής συγκινείται αμέσως θέλει να γελάσει. Πολύ δύσκολος μονόλογος, με τεράστιο ενδιαφέρον υποκριτικό. Ευτυχώς κάτω από την μπαγκέτα του σπουδαίου σκηνοθέτη Σωτήρη Τσόγκα οδηγήθηκα σε ένα άψογο υποκριτικό αποτέλεσμα και τον ευχαριστώ.

Γιατί να έρθει κανείς να παρακολουθήσει το “Η Κυρία δεν πενθεί”;

Οι κριτικές που έχουν γραφτεί  μέχρι σήμερα για το έργο είναι διθυραμβικές. Το θέατρο είναι κατάμεστο και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Η αγάπη και η εκτίμηση και τα μπράβο που εισπράττουμε στο τέλος της παράστασης από το κοινό είναι συγκινητικά, όλοι έχουν έναν καλό λόγο να μας πουν και να μας συγχαρούν Εγώ πιστεύω ότι το από στόμα σε στόμα βοηθάει την παράσταση και ένας θεατής θα παρακολουθήσει το έργο « η κυρία δεν πενθεί» επειδή θα δει μία έντιμη δουλειά, επειδή θα επικοινωνήσει με ένα κείμενο που δεν ανεβαίνει εύκολα, θα διασκεδάσει και θα ψυχαγωγηθεί ταυτόχρονα. Η κυρία δεν πενθεί είναι μία σπαρταριστή κωμωδία ο Κώστας Μουρσελάς σε αυτό το κείμενο είναι καταπληκτικός!

Γιατί ακολουθήσατε το επάγγελμα του ηθοποιού;

Διότι δεν ήθελα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου, αυτό μου άρεσε και αυτό έκανα από μικρή στην Κωνσταντινούπολη, έπαιζα παραστάσεις με τις φίλες μου την ξαδέρφη μου κάθε καλοκαίρι. Στην Ελλάδα σπούδαζα φιλολογία, ταυτόχρονα σπούδαζα και στη δραματική σχολή, διορίστηκα καθηγήτρια στην Ξάνθη δεν πήγα ποτέ, έμεινα στην Αθήνα και ακολούθησα το όνειρό μου και είμαι ευτυχισμένη που τα κατάφερα! Και στη δεύτερη ζωή μου ηθοποιός θα γινόμουν έτσι γιατί μου άρεσε!

Ποιο ή ποια είναι τα αγαπημένα σας θεατρικά έργα;

Η «Λοκαντιερα», η «Λυσιστράτη» η «θαυμαστή μπαλωματού» και πολλά άλλα έργα, ο κατάλογος είναι μεγάλος και πολλά ελληνικά όπως η «Φλαντρώ η δράκαινα». Το κείμενο για εμένα είναι η ευκαιρία που μου δίνει για να εκφραστώ, είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζομαι για να καταθέσω την υποκριτική μου τέχνη.

Διαβάζετε κάποιο βιβλίο αυτή την εποχή;

Αυτή τη στιγμή ναι, διαβάζω πολλά θεατρικά έργα κάθε χρόνο. Αυτό τον καιρό μελετώ το σύνολο των έργων της Χρύσα Σπηλιώτη γιατί με ενδιαφέρει να ανεβάσω ένα από τα έργα της ως φόρο εκτίμησης για την απώλεια της και επειδή θεωρώ ότι προσέφερε πολλά στην ελληνική δραματολογία.

Η Ελλάδα παράγει σήμερα πολιτισμό;

Η Ελλάδα παράγει σημαντικό πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα, έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες, συγγραφείς, ζωγράφους, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, πολύ καλό θέατρο, πολύ καλό κινηματογράφο. Επίσης, η τηλεόραση τελευταία μας δίνει αριστουργήματα, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορούμε να εξάγουμε πολιτισμό και να εισάγουμε τουρίστες για να θαυμάσουν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.

«Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ»

Η διαχρονική σπαρταριστή κωμωδία

του Κώστα Μουρσελά

από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ

Σκηνοθεσία Σωτήρης Τσόγκας

Την σπαρταριστή κωμωδία του πολυβραβευμένου Κώστα Μουρσελά «Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ» με την τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Τσόγκα, θα παρουσιάσει το ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή. Στο σπονδυλωτό κείμενό του δημιουργεί συνθήκες και ήρωες σε αδιέξοδα, ένα πάνελ τραγελαφικών προσωπικοτήτων και καταστάσεων.  Υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα στην σύγχρονη εποχή, μέσα από ένα διαχρονικό έργο που ξεγυμνώνει την κοινωνία και γελοιοποιεί την αυταπάτη του νεοέλληνα με ξεκαρδιστικό τρόπο προκαλώντας  το αβίαστο και αυθόρμητο γέλιο του θεατή..

Ο Κώστας Μουρσελάς είναι γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις σπουδαίες σειρές «Εκείνος κι Εκείνος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», αλλά και για την γραφή του που σφράγισε την νεοελληνική δραματουργία στην σύγχρονη θεατρική ιστορία. Έργα του παίχτηκαν στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αμερική).

Η Μαίρη Ραζή και ο Σωτήρης Τσόγκας πρωταγωνιστούν έχοντας μαζί τους: τον Κώστα Δαρλάση, τον Αντώνη Ζιώγα, την Κατερίνα Ζαχαριουδάκη, τον Κώστα Κατσένο. Τραγούδι Κοραλία Τσόγκα.

Η σκηνοθεσία είναι του έμπειρου Σωτήρη Τσόγκα, τα σκηνικά και κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά, η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Χαριζάνου και το video art του Παναγιώτη Τσάγκα. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια διαθήκη, ένα χαλί, μια σημαία, μια γυμνή αφίσα κι η φωτογραφία ενός μακαρίτη, γίνονται αφορμή, για να φτάσει ένα νεόπλουτο ζευγάρι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ένα παιδί να βρεθεί ανάμεσα στα πυρά των γονιών του, δύο ξεμωραμένοι ηδονοβλεψίες να ανακτήσουν τη χαμένη τους στύση, ένας θεσιθήρας να στερηθεί την εύνοια του “πατρός” από τη μετρέσα του και μια κλαίουσα χήρα, εξ όλης και προώλης, να εξομολογηθεί στον νεκρό σύζυγό της τα κρίματά της. Ο Κώστας Μουρσελάς υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα στην εποχή μέσα από ένα διαχρονικό, σπονδυλωτό έργο που ξεγυμνώνει την κοινωνία και γελοιοποιεί την αυταπάτη του νεοέλληνα με ξεκαρδιστικό τρόπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κώστας Μουρσελάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Τσόγκας

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σταυρούλα Ρόιδου

VIDEOART: Παναγιώτης Τσάγκας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κώστας Μουρσελάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Τσόγκας

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Χαριζάνος

VIDEO ART: Παναγιώτης Τσάγκας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Σωτήρης Τσόγκας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Υάκινθος Μάινας

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αντώνης Ζιώγας

ΣΤΙΧΟΙ: Κώστας Δαρλάσης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Κοραλία Τσόγκα

ΚΙΘΑΡΑ: Υάκινθος Μάινας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ: Γιώργος Πανηγυρόπουλος

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΙΤΣΩΝ: Κώστας Δαρλάσης

ΑΦΙΣΑ – ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Βασίλης Κουκμήσης

ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΦΙΣΑΣ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ : ANGELAKIS DIGITAL

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ Μαίρης Ραζή // ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ : Μαίρη Ραζή

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ: Γυναίκα, Καλλιόπη, Μαρίτσα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ: Άντρας, Νέστωρ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ: Ιάσων, Φίλιππος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Αντώνης, Λεωνίδας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ: Κλεοπάτρα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ: Τρίτος

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Διεύθυνση: Ηπείρου 39, Αθήνα 104 39

Τηλέφωνο: 21 0881 8326

Πληροφορίες: https://prova.gr/

 

Ε-mail:   [email protected]   – [email protected]

Web address:  http://prova.gr/

Facebook:  https://www.facebook.com/prova.theater

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 21:00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00  και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης :100 λεπτά

Τιμή εισιτηρίων: 12 & 15 euro/άτομο

Προπώληση : https://www.viva.gr/tickets/theater/i-kyria-den-penthei/  –

TICKETMASTER – και στο Ταμείο του Θεάτρου

Σχετικά Άρθρα

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice