OTA VOICE
Πολιτιστικά

Η Φωτεινή Φιλοσόφου αποκλειστικά στο OTAVOICE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΛΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ, ART MANAGER – MA IN ARTS & CULTURE MANAGEMENT, Γ.Γ. του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού

 

Το Ημερολόγιο μιας Τρελής

Διασκευή – σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να παρουσιάσετε σε διασκευή το εμβληματικό διήγημα του Gogol «Ημερολόγιο ενός τρελού»;

Πρώτα από όλα μια συζήτηση με τον γιό μου σε μια καφετέρια στα Εξάρχεια. Ως 25άρης βλέπει τα πράγματα με μια πιο σύγχρονη ματιά, επομένως μού θύμισε ότι ο λόγος που κάνει τέτοια έργα «εμβληματικά» όπως είπατε, είναι η διαχρονικότητά τους. Έτσι, τα αριστουργήματα αυτά κάτι πρέπει να έχουν να πουν στο σήμερα, αρκεί το σήμερα να είναι φιλόξενο για αυτά. Όποιος δαιμονοποιεί το σύγχρονο, χάνει την ουσία της τέχνης.

Πώς αντιμετωπίσατε την πρόκληση της διασκευής του έργου σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όσον αφορά το ερμηνευτικό επίπεδο;

«Πρόκληση» όπως το λέτε ακριβώς. Προσπάθησα να αγαπήσω το πρόσωπο που υποδύομαι. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να βγει χλευασμός, ειρωνεία, κοροϊδία στο παίξιμό μου. Θα είχα αποτύχει παταγωδώς. Οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι δεν είναι καρικατούρες, αλλά αυτό ακριβώς: άνθρωποι.

Πόσο κοντά στην Αυξεντία είναι ο Αξέντι του Gogol;

Πιο κοντά κι από κοντά.

Τι γράφει η Αυξεντία στο “Ημερολόγιο μιας τρελής”;

Η Αυξεντία είναι φιμωμένη και δεν μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Έτσι, ανοίγει με γενναιότητα τις σελίδες του ημερολογίου της, αφηγείται την ιστορία της, ερωτεύεται, παραληρεί, χορεύει, τραγουδά, ονειρεύεται, ελπίζει, απογοητεύεται, σκιαγραφώντας έναν κόσμο αμαρτωλό γεμάτο ανισότητες και ρατσισμό.

Μπορεί η τέχνη να γεφυρώσει τα κοινωνικά χάσματα;

Σίγουρα μπορεί, αν αντιμετωπιστεί σοβαρά κι όχι ως μέσο προπαγάνδας και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Διανύουμε έναν Μεσαίωνα τον οποίον εύχομαι σύντομα να διαδεχτεί μια…Αναγέννηση.

Γιατί ακολουθήσατε το επάγγελμα του ηθοποιού;

Από ανάγκη επικοινωνίας έστω και μέσω ενός ρόλου.

Ποιο ή ποια είναι τα αγαπημένα σας θεατρικά έργα;

Οι διασκευές λογοτεχνικών κειμένων, οι βιογραφίες και ό,τι έχει να πει κάτι στη βαρβαρότητα ονόματι σήμερα.

Διαβάζετε κάποιο βιβλίο αυτή την εποχή;

Αυτήν την εποχή (ξανα)διαβάζω κλασσικά κείμενα από ανάγκη να ζήσω ποιητικές στιγμές.

Η Ελλάδα παράγει σήμερα πολιτισμό;

Απλά και μονολεκτικά: όχι.

«Το Ημερολόγιο Μιας Τρελής»: Η Φωτεινή Φιλοσόφου πρωταγωνιστεί και ξαναγράφει τις σοκαριστικές σελίδες του θρυλικού μονολόγου του Ν.Β. Γκόγκολ

-Μια από τις πιο πρωτοποριακές παραστάσεις της σεζόν, Το Ημερολόγιο Μιας Τρελής, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ, έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη

Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:30 το θεατρόφιλο κοινό της πρωτεύουσας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν από τους γνωστότερους μονολόγους στην ιστορία του θεάτρου, μέσα από μια τολμηρή, σύγχρονα ανατρεπτική και πάνω από όλα ανθρώπινη σκοπιά. Το «Ημερολόγιο Ενός Τρελού» μετατρέπεται σε «Ημερολόγιο Μιας Τρελής», μέσα από ένα queer reboot στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη που θα συζητηθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο του Ν.Β. Γκόγκολ «Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού» έχει κατοχυρώσει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στη ρωσική, αλλά και στην παγκόσμια δραματουργία του 19ου αιώνα, έχοντας διαχρονική αξία. Και αυτό γιατί τόλμησε να πραγματευτεί ζητήματα-ταμπού σε μια εποχή που τα κοινωνικά αντανακλαστικά ορίζονταν από κραταιές προκαταλήψεις και ταξικά στερεότυπα, με βαθύτατες ρίζες την υποκρισία, την καταπίεση και το φόβο.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται τόσο επίκαιρα και αυτός είναι και ο λόγος που το έργο έρχεται στο σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός ατόμου που λειτουργεί ως οικουμενικό σύμβολο στους αγώνες για το δίκαιο και την ισότητα: μιας queer γυναίκας.

Η Αγία Πετρούπολη του 1850 μεταφέρεται στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης ομοφοβικής και σεξιστικής Αθήνας, σε μια παράσταση που θέλει να μιλήσει για τους ανθρώπους που η κοινωνία έχει τοποθετήσει στο περιθώριο.

Ο πολύπειρος σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης, μετρώντας πάνω από 50 χρόνια στο «σανίδι», αποσκοπεί στο να αναδείξει ένα θέατρο προσανατολισμένο σε καίρια ζητήματα. Έτσι, με το «Ημερολόγιο Μιας Τρελής» το βλέμμα μας στρέφεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και συγκεκριμένα στις queer τρανς γυναίκες, ίσως την πιο περιθωριοποιημένη από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Στο ρόλο της Αυξεντίας πρωταγωνιστεί η Φωτεινή Φιλοσόφου, σε μια πρωτότυπη διασκευή που μπορεί μεν να βασίζεται σε προϋπάρχον κείμενο, στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ, όμως όταν ο βασικός αυτός καμβάς επικεντρώνεται στο σημερινό υλικό, το όλο εγχείρημα προμηνύεται συγκλονιστικό.

Από εκεί που οι ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες εμφανίζονταν μέχρι πρότινος στις καλλιτεχνικές παραγωγές ως καρικατούρες ή αντικείμενα χλευασμού και κακοποιητικών συμπεριφορών, το έργο αυτό έρχεται να παρουσιάσει τη διαφορετικότητα σε πρώτο ρόλο, όχι ως σημαία που πρέπει να κυματίζει επιδεικτικά, αλλά ως κάτι το οποίο ο συντηρητικός ορθολογισμός της εποχής αρνείται να συζητήσει , να αποδεχθεί και να παύσει να θεωρεί πληγή.

Διότι ο κόσμος είναι πολύ πιο όμορφος όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας για αυτό που είναι πραγματικά.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 14 ετών.

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Νικολάι Γκόγκολ

Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Στέφανος Νικολαΐδης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Όλγα Σχοινά

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης

Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός

Φωτογραφίες: Γιάννης Ανδρουλάκης

Promo Trailer: Αντώνης Μανδράνης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας

Hairstyling & Makeup artists: Soul Rockers Makeup

 

Πληροφορίες

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Κεραμεικός

Τηλέφωνο 210-3428650

 

‘Το Ημερολόγιο μιας Τρελής’, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ

Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00

 

Εισιτήρια

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ- Μειωμένο 12 ευρώ (για φοιτητές, ΑΜΕΑ, ανέργους, άνω των 65 ετών κ.λπ.)

 

Προπώληση

Ticketservice.gr και στα ταμεία του θεάτρου

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα

otavoice

Δήμος Γρεβενών: «Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στο Μουσείο Μανιταριών Λάβδας

otavoice

Δήμος Αχαρνών: 𝟱𝝾 𝝡𝝰𝝷𝝶𝞃𝝸𝝹ό 𝝫𝝴𝞂𝞃𝝸𝝱ά𝝺 𝝖𝞀𝞆𝝰ί𝝾𝞄 𝝙𝞀ά𝝻𝝰𝞃𝝾ς – 𝝚𝞅𝞃ά 𝝶𝝻έ𝞀𝝴ς 𝝷έ𝝰𝞃𝞀𝝾

otavoice

Έκθεση φωτογραφίας πουλιών της περιοχής του Έβρου στο Κουκουλόσπιτο

otavoice

Οι 12 Ένορκοι, 8ος χρόνος επιτυχίας, στο Θέατρο Αλκμήνη

otavoice

1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

otavoice