OTA VOICE
Πολιτιστικά

Η Χριστίνα Κουλουμπή αποκλειστικά στο OTAVOICE

Συνέντευξη στη Λία Τσεκούρα, Art Manager – MA in Arts & Culture Management

Η Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει στο Κιβωτός, το θεατρικό της σπίτι εδώ και πολλά χρόνια, την παράσταση “Παραμύθι χωρίς όνομα”, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, που αν και γράφτηκε 100 χρόνια πριν, παραμένει πάντα επίκαιρο. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου.

Το κείμενο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη, τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια είναι της Χριστίνας Κουλουμπή, ενώ από κοινού σκηνοθετούν την παράσταση. Στην κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς μπαίνει η σφραγίδα του Πέτρου Γάλλια. Ο Αντώνης Δελαπόρτας επιμελείται την μουσική σύνθεση, την ενορχήστρωση και το video art, ενώ ο Ανδρέας Κουλουμπής γράφει τους στίχους και επιλέγει τα τραγούδια.

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»

από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη

Σε σκηνοθεσία Χριστίνας Κουλουμπή – Κάρμεν Ρουγγέρη

στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ από την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Η Χριστίνα Κουλουμπή έκανε ένα… διάλειμμα και μίλησε αποκλειστικά στο OTAVOICE και τη Λία Τσεκούρα σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Η ακαδημαϊκή σας πορεία δείχνει ότι αγκαλιάζετε όλο το φάσμα της τέχνης, εικαστικά, μουσική, θέατρο. Έχετε «αδυναμία» σε κάποιον τομέα της τέχνης ή τα αγαπάτε όλα το ίδιο;

Έχω συνειδητοποιήσει κι έχω αποδεχθεί ότι νιώθω ελεύθερη μέσα από όλα όσα κάνω! Μπορεί να είναι δύσκολος ο συνδυασμός των ευθυνών που αναλαμβάνω αλλά στην ιδέα και μόνο ότι χρειάζεται να επιλέξω, με πιάνει αντίδραση και λύπη! Μου αρέσει να υπηρετώ το θέατρο στην ολότητα του !Παρουσιάζεται σαν πρόκληση για μένα και με την σωστή οργάνωση καθώς και τους κατάλληλους συνεργάτες, μπορώ να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αισθάνομαι απόλυτα ισορροπημένη!

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των παιδιών. Θεωρείτε ότι δύσκολα πάει πλέον ένα παιδί στο θέατρο;

Πιστεύω ότι η ζωντάνια που προσφέρει στον μικρό η στον μεγάλο θεατή το θέατρο είναι αναντικατάστατη! Όσο κι αν προχωρά η τεχνολογία, η απλότητα και η αμεσότητα της παράστασης είναι πολύτιμη !Οι θησαυροί που αποκομίζουμε όταν παρακολουθούμε στον παρόντα χρόνο ένα θέαμα που γεννιέται για να πεθάνει την αμέσως επόμενη στιγμή είναι αμύθητοι! Είμαι χαρούμενη επειδή η ”Παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη”, της οποίας έχω την τιμή να είμαι ενεργό μέλος, ανανεώνει χρόνο με τον χρόνο σχέσεις εμπιστοσύνης και γοητείας με τους μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές των παρατάσεών μας! Το θέατρο, όταν φτιάχνεται με γνώση, μεράκι, σεβασμό είναι η πιο ασφαλής ‘’αγκαλιά’’ για τα παιδιά!

Προτιμάτε να βρίσκεστε πίσω ή πάνω στη σκηνή;

Επιθυμώ να βρίσκομαι εκεί που χτυπά η καρδιά μου, πάνω στην σκηνή, κάτω ή πλάγια !Αφοσιώνομαι σε ό,τι κι αν κάνω κι αυτό μου δίνει ενθουσιασμό και έμπνευση!

Υπήρξαν στοιχεία που σας προβλημάτισαν στην υλοποίηση της «οδύσσειας» και της παράστασης «Παραμύθι χωρίς όνομα»

Εννοείται ότι όταν ξεκινώ την υλοποίηση των παραστάσεων, έχω να αναμετρηθώ με πολλές δυσκολίες. Η αφετηρία μου είναι η φαντασία που για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί ρεαλισμό και οργάνωση. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία ή αβασάνιστα. Δέν ξεχνώ όμως ότι ‘’το εμπόδιο είναι ο δρόμος’’.

Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς τέχνη;

 Όχι, ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει οργανικά, αλλά η ουσιαστική ζωή ξεκινά μόνο όταν η Τέχνη θρέψει την ψυχή του. Η τροφή του πνεύματος είναι αυτή που μας βοηθά και μας δυναμώνει .Η Τέχνη είναι  η θεραπεία, το συνειδητοποιήσαμε όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού μας στο σπίτι…Οι ταινίες, η μουσική, η ζωγραφική, η ομορφιά που αντικρύζαμε ποτίζοντας τα λουλούδια μας, ήταν η παρηγοριά μας! Απορώ με την Πολιτεία και τους πολιτικούς αυτού του τόπου που δεν αποδίδουν στην Τέχνη και τους αγγελιαφόρους της τους Καλλιτέχνες, τις τιμές που αξίζουν…Η κοινωνία χωρίς τον Πολιτισμό είναι απάνθρωπη…

Ποια συμβουλή ζωής σας καθοδήγησε στη ζωή σας;

Πάντα οι γονείς μου έλεγαν να μην κάνω στους άλλους αυτό που δεν θα ήθελα να μου κάνουν.

Ποια συμβουλή ζωής θα δίνατε στα παιδιά;

Κάθε μέρα που περνά είναι ένα δώρο! Αξιοποίησέ το, άσε τον ενθουσιασμό να σε γεμίσει, μοιράσου το!!!!

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»

Στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη, θα παρουσιάσει την παράσταση για παιδιά και όλη την οικογένεια, ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Το κείμενο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη η οποία συν σκηνοθετεί την παράσταση με την Χριστίνα Κουλουμπή. Το παιχνιδιάρικο σκηνικό και τα παραμυθένια κοστούμια δημιουργεί και επιμελείται η Χριστίνα Κουλουμπή. Στην κίνηση, τις χορογραφίες και τους μαγικούς φωτισμούς μπαίνει η σφραγίδα του Πέτρου Γάλλια.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα υπέροχο, έργο της Πηνελόπης Δέλτα που αν και γράφτηκε 100 χρόνια πριν, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους.

Το έργο, με αξίες και ηθικούς κανόνες, είναι  γεμάτο «θησαυρούς», που  το παιδί καλείται να ανακαλύψει.

Όλα συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, την χώρα των Μοιρολάτρων, μια πλούσια χώρα, όπου  βασιλεύει ο βασιλιάς Συνετός.

Τα ονόματα που δίνει στους ήρωες της η κορυφαία πεζογράφος, ξεδιπλώνουν εύκολα τον κάθε χαρακτήρα του έργου.

Τον βασιλιά Συνετό θα διαδεχθεί στο θρόνο ο γιος του Αστόχαστος (Αυγουστίνος Ρεμούνδος) ο νέος αυτός βασιλιάς, θα βασιλέψει αστόχαστα.

Μαζί με τη γυναίκα του Παλάβω (Χριστίνα Κουλουμπή) μια επιπόλαιη βασιλοπούλα κόρη του βασιλιά (Γιάννης Νικολάου) από το  διπλανό βασίλειο, θα καταφέρουν μέσα σε λίγο χρόνο να οδηγήσουν την χώρα τους σε απόλυτη κατάρρευση και χρεοκοπία.

Το ζευγάρι θα αποκτήσει 4 παιδιά, 3 κόρες, τη Ζήλιω (Ιωάννα Καλλιτσάντση), την Πικρόχολη (Μαριαλένα Ροζάκη), την Ρηνούλα (Μελίνα Σπετσιέρη) και τον Συνετό τον Β΄(Νεκτάριος Φαρμάκης).

Τα ονόματά όλων των ηρώων  δίνουν και σε αυτή την περίπτωση με πολλή έξυπνο τρόπο τον χαρακτήρα τους.

Ο Συνετός ο Β΄, εγγονός του καλού βασιλιά, μαζί με την αδελφή του τη Ρηνούλα, θα φύγουν από το παλάτι, μη  μπορώντας να αντέξουν την επιπολαιότητα των γονιών τους.

Για καλή τους τύχη, στο δρόμο τους θα συναντήσουν την κυρά-Φρόνηση και τη Γνώση, θα ακολουθήσουν τις συμβουλές τους και θα μείνουν στον τόπο τους για να τον νοικοκυρέψουν με τη βοήθεια του λαού τους.

Ένα έργο που θα ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι. Μια παράσταση προσεγμένη στην λεπτομέρεια, με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, της Χριστίνας Κουλουμπή και των συνεργατών τους.

 

Οργανωμένες παραστάσεις

Καθημερινά για σχολεία στις 10:00,

Κυριακές για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:15 & 15:00

Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους:  Δευτέρα – Παρασκευή 08:30-14:30

Τηλ: 210 34 17 000, 6948 339677  &  6945 373097,

Email:  [email protected]

Πληροφορίες: www.karmenrouggeri.gr

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή – Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση – Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι και επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσουρουνάκης

Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη

 

Ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Γιάννης Νικολάου, Νεκτάριος Φαρμάκης, Μαριαλένα Ροζάκη, Μελίνα Σπετσιέρη, Ιωάννα Καλλιτσάντζη.

 

Θέατρο Κιβωτός

Πειραιώς 115 τκ 118 54 Αθήνα

Τηλ: 210 34 17 000

 

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:15 και στις 15:00

Διάρκεια έργου: 1:40 με διάλειμμα

 

Εισιτήρια:

12€ Γενική Είσοδος

10€  ομαδικό & group , οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας

8€ ΑΜΕΑ

7€ Καθημερινές για σχολεία

 

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/paramythi-xoris-onoma/

και στο ταμείο του θεάτρου ΚΙΒΩΤΟΣ απο ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 17:00 ΕΩΣ 21:00

Σχετικά Άρθρα

The Storyville Ragtimers Louis & Sidney την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

otavoice

Το «Φως του Γκαζιού» του Πάτρικ Χάμιλτον επιστρέφει στο Θέατρο Βαφείο

otavoice

Corazon Flamenco στις 14 Φεβρουαρίου για μία παράσταση στο Ωδείο Αθηνών

otavoice

Δήμος Κηφισιάς: Έκθεση Ζωγραφικής της Έφης Λαμπρίδου (10/2)

otavoice

Η κυρία δεν πενθεί: Η διαχρονική σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

otavoice

Τρελή Αποκριά στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

otavoice