OTA VOICE
Πολιτιστικά

O Άρης Γραικούσης αποκλειστικά στο OTAVOICE

«Η Σπείρα του Έρωτα» είναι μια μελοποιημένη συρραφή θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα ως αντίδοτο της πρωτόγνωρης και αποστασιοποιημένης πραγματικότητας που βιώνουμε.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης. Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία ανήκουν στην Ανδρομάχη Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.

Ο κ. Άρης Γραικούσης άνοιξε την καρδιά του στη Λία Τσεκούρα και στο OTAVOICE και αποκαλύπτεται:

Ποιες σκέψεις σας οδήγησαν να επενδύσετε μουσικά τη «Σπείρα του Έρωτα»;

Η ιδέα μας με την Ανδρομάχη Δαυλού, ήταν να συνδυαστεί ο έρωτας μέσα σε μία ροή, όπου, κείμενα, μονόλογοι, κλασικά κομμάτια, ποιήματα, τραγούδια και ιστορικές στιγμές, ενοποιούνται και δημιουργούν αυτήν την παράστασή. Οι επιλογές όσον αφορά τη μουσική, έγιναν με κριτήριο τα κείμενα που επιλέχτηκαν, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα.

Πρόκειται για ένα πάντρεμα κειμένων, μονολόγων και κλασικών συνθέσεων, που τα συνδέει ο έρωτας.


Πόσο δύσκολο ήταν να επιλέξετε τη μουσική για να εκφράσετε ερωτικά κείμενα μέσα από χιλιάδες μουσικές συνθέσεις και διάφορες εποχές;

Ο έρωτας είναι ένα θέμα που ανέκαθεν ενέπνεε και εμπνέει στο πέρασμα των αιώνων συγγραφείς, συνθέτες και ποιητές… Στον τομέα της μουσικής, πολλοί είναι εκείνοι οι συνθέτες που συνέθεσαν έργα με θέμα τον έρωτα.

Επέλεξα κομμάτια ώστε να είναι ταιριαστά με τα κείμενα της παράστασης, μέσα από αρχαίες μελωδίες, μεγάλους κλασικούς και σύγχρονους συνθέτες.

Συνδυάζεται ο έρωτας με την τέχνη;

Ο έρωτας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο θέμα πιστεύω, τόσο στη ζωή μας ,όσο και σε όλες τις τέχνες.

Σπουδαία ερωτικά κείμενα, μοναδικά έργα ζωγράφων, γλυπτών, αλλά και συνθετών της κλασικής μουσικής σε όλες τις εποχές, έχουν αφήσει το έργο τους με κύρια έμπνευση τον έρωτα. Θεωρώ ότι ταυτίζεται απόλυτα ο έρωτας με την τέχνη.

Θεωρείτε ότι υπάρχει απάντηση στην ερώτηση «τι είναι ο έρωτας» τελικά;

Ο έρωτας είναι ανθρώπινο συναίσθημα και κρύβεται βαθιά μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας. Ας ρωτήσει λοιπόν ο καθένας την καρδιά του. Η απάντηση θα είναι ο ορισμός του έρωτα…

Υπάρχει κάποια σκηνή που να είναι ξεχωριστή για εσάς;

Η μουσική και ο λόγος πάντα συνδυάζονταν με εκπληκτικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι είναι μία ξεχωριστή παράσταση, με πολλές εναλλαγές, συνδυάζοντας κείμενα και μουσικά θέματα διαχρονικά.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια σκηνή. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή της παράστασης, καθ’ όλη την διάρκεια. Ο θεατρικός – μουσικός μας διάλογός με την Ανδρομάχη, κατάφερε να αποδώσει την ιδανική εικόνα του έρωτα

Ποιες είναι οι σκέψεις σας στην επιστροφή στη σκηνή μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιστρέφω ζωντανά στη σκηνή, ειδικά μετά τις δυσκολίες που βιώσαμε στον τομέα του πολιτισμού. Ήδη με τα ρεσιτάλ που έδωσα πρόσφατα, ένιωσα ξανά τη μαγεία της επικοινωνίας με το κοινό. Είναι μοναδική η αίσθηση της φυσικής παρουσίας Στα live streaming που αναγκάστηκα να παρουσιάσω, ανακάλυψα ότι χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόλαυσης της συγκίνησης και των συναισθημάτων, από τη μεριά του καλλιτέχνη αλλά και του κοινού.

Εύχομαι να ξεπεράσουμε σύντομα όλες τις δυσκολίες της πανδημίας, πρώτα για την υγεία όλων μας, αλλά και την συνέχιση της ζωής μέσα από την τέχνη.

Ποιες σκέψεις παίρνει μαζί του ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο;

Επιθυμία μου είναι, ο θεατής να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει όμορφα. Εύχομαι, να μην σταματήσουν οι άνθρωποι ποτέ να ερωτεύονται, να έχουν βαθιά συναισθήματα και να αγαπούν… Είμαι σίγουρος ότι με αυτή την διάθεση και γεμάτος με τρυφερές σκέψεις φεύγει ο κόσμος από την παράστασή μας.

«Η Σπείρα του Έρωτα»

της Ανδρομάχης Δαυλού και του Άρη Γραικούση

στο Θέατρο Αλκμήνη

2ος χρόνος

Η διαχρονική γυναίκα που έζησε, ζει και υπάρχει στο δρόμο της ιστορίας, η γυναίκα που κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα, γίνεται ο καμβάς μίας μελοποιημένης συρραφής θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα.

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης. Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία ανήκουν στην Ανδρομάχη Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.

Η παράσταση ανεβαίνει από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2021 στο Θέατρο Αλκμήνη.

Η παράσταση είναι ένας τρυφερός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα σε «Σπείρα», ένα σύμβολο ζωτικής δύναμης, αναγέννησης και ανανέωσης της ύπαρξής μας. Το Βυζάντιο, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση περνούν μπροστά από τα μάτια μας με τη βοήθεια της μουσικής, της ποίησης και των επιλεγμένων θεατρικών κειμένων. Οι σκέψεις, τα γραπτά και η μουσική διάσημων δημιουργών, συνθέτουν την προβολή της ιδέα του έρωτα μέσα στο χρόνο.

Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του έρωτα έχουν συμβάλει:

  • Ο Θεοδόσης Δαυλός στα σκηνικά – κοστούμια

  • Η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση

  • Ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος στους φωτισμούς

  • Η Ακτή Δρίνη στη φωνητική διδασκαλία

  • Η Ανθή Αγγελοπούλου ως βοηθός σκηνοθέτη

Στην παράσταση ακούγονται θεατρικά κείμενα και ποιήματα των:

Σαπφούς – Αποστόλου Παύλου – Ζαν Ανούιγ (Jean Anouilh) –Κασσιανής (Κασία ή Εικασία ή Ικασία) – Βιτσέντζου Κορνάρου – Νικολάι Γκόγκολ (Nikolai Gogol) – Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) – Μολιέρου (Moliere) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ευγένιου Ιονέσκο (Eugene Ionesko) – Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) – Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht).

Ακούγονται οι μουσικές συνθέσεις των:

Κρίστοφ Β. Γκλουκ (Christoph Willibald Gluck) – Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann) – Ερίκ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie) – Γιάννη Κωνσταντινίδη – Ντομένικο Σκαρλάτι (Giuseppe Domenico Scarlatti) – Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ (Sergei Sergeievich Prokofiev) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ενρίκε Γρανάδος (Pantaleon Enrique Joaquin Granados), καθώς και Αρχαϊκή & παραδοσιακή μουσική.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι των:

Χρίστου Δάλκου, δημώδη σε μελοποίηση Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) και Κάρλος Γαρδέλ (Carlos Gardel).

Έναρξη παραστάσεων :

Κυριακή 17 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης 21:00

Διάρκεια παράστασης : 70’

Τιμές εισιτηρίων : κανονικό 12€ – φοιτητικό 10€

Προπώληση : Ticket Services

https://www.ticketservices.gr/event/i-speira-tou-erota-theatro-alkmini/

τηλέφωνο κρατήσεων : 210 7234567

Το «Αλκμήνη» λειτουργεί ως μεικτό θέατρο

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές υποδείξεις που ισχύουν.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Για αποφυγή συνωστισμού & καθυστέρησης της έναρξης της παράστασης, παρακαλούνται οι θεατές να βρίσκονται εγκαίρως στο χώρο του θεάτρου. 

Πληροφορίες Θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ | Αλκμήνης 8-12 | Πετράλωνα | 2103428650 | www.theatro.gr

Σχετικά Άρθρα

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice