Η Ουκρανία εξήγαγε ένα εκατ. τόνους σιτηρών τον Απρίλιο

Συνολικά 1,090 εκατομμύριο τόνους σιτηρών εξήγαγε τον Απρίλιο η Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και υπογράμμισε την σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυτές θα περιπλακούν σε δύο μήνες λόγω των εξαγωγών της νέας σοδειάς στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.

«Η επιχείρηση της σποράς συνεχίζεται ενεργητικά παρά τις δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας ότι η σπορά φέτος δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με την περυσινή και ότι οι εκτάσεις για την σπορά του καλαμποκιού ήταν μικρότερες.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council. Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Σχολιάστε