Γαλλικές εκλογές 2022: Στις κάλπες σήμερα η Γαλλία για το δεύτερο γύρο

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γαλλία με τις κάλπες να ανοίγουν στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ολόκληρη η Ευρώπη κρατά την ανάσα της.

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν κονταροχτυπιούνται στον δεύτερο γύρο εκλογών με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο και να προβλέπουν την επανεκλογή του. Οι κάλπες άνοιξαν από το Σάββατο στα υπερπόντια εδάφη. Η προσοχή των δύο “μονομάχων” είναι στραμμένη στους αναποφάσιστους και ιδίως στους ψηφοφόρους του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners για τη Les Echos και το Radio Classique, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 72%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό της Le Monde, ο Μακρόν συγκεντρώνει 56,5% έναντι της Λεπέν με 43,5%.

Πάντως, σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 57% των προθέσεων ψήφου. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μελανσόν, των Ρεπουμπλικανών και των Οικολόγων θα ψηφίσουν τον Μακρόν, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτές τις εκλογές ενισχύθηκαν τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γαλλία, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει, πάντως, ότι αν χάσει και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Καθοριστικό παράγοντα στο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει η αποχή. Σύμφωνα με τη Le Figaro, το 2017, η μονομαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν δεν είχε κινητοποιήσει τους Γάλλους. Από 22,23% στον πρώτο γύρο, το ποσοστό αποχής εκτινάχθηκε στο 25,44% στον δεύτερο. «Αυτός ο δεύτερος γύρος είναι πιθανό να μοιάζει με αυτόν του 2017 , επισημαίνει ο Frédéric Dabi, γενικός διευθυντής της Ifop.

Το πρώτο επίσημο exit poll αναμένεται στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Μία χαλαρή ημέρα είχαν χθες οι άνθρωποι στο στρατηγείο του Μακρόν, που θεωρούν ότι η διαφορά των 10 μονάδων είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Οι άνθρωποι του Γαλλου προέδρου είναι ικανοποιημένοι από την καμπάνια που έκαναν, τονίζοντας πως ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τον πρώτο γύρο και αναμένεται να κάνει τη διαφορά.

Επίσης, θεωρούν πως ένα 30-40% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα στηρίξει τον Μακρίν, με την πλειοψηφία να επιλέγει την αποχή. Λέγεται επίσης, πως με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος που ενδεχομένως να τον αναδείξει νικητή, ο Μακρόν θα βρεθεί στο κέντρο της πόλης, πιθανώς ακόμη και στον Πύργο του Άιφελ για να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό.
Σχολιάστε