“Φωτιά” στο Κυπριακό: Η Ρωσία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα

Ο Πανσλαβισμός του Πούτιν και ο Παντουρκισμός του Ερντογάν συναντώνται πάνω από την μαρτυρική Κύπρο. Μετά τον διαμελισμό του Αρτσάχ στην Αρμενία και την κοινή παρουσία Ρωσίας-Τουρκίας, μια ακόμη πράξη στο έργο αναθεωρητισμού του Κρεμλίνου μπαίνει σε εφαρμογή.

Μια νέα πτυχή που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας, ενώ αναμένεται η αντίδραση της Λευκωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι «βόμβες» Λαβρόφ

Οι νέες φωτιές στην Κύπρο άναψαν πριν καλά καλά σβήσουν οι προηγούμενες από τις αναφορές, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Σχολιάστε