Δυτικοί αξιωματούχοι: Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει (από την επίθεση) στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στρατιωτικά εκ νέου στο ανατολικό τμήμα της χώρας αφού δεν κατάφερε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Ο Πούτιν έχει σαφώς αποτύχει στην εκπλήρωση των αρχικών του στόχων, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να κερδίσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία, και σε αυτό που ονόμασε «χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να υπάρξει εκ νέου επίθεση στο Κίεβο

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις πιθανές εκβάσεις, η εισβολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός της, της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος άλλαξε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εις βάρος της Ρωσίας.

«Ήταν μια στρατηγική γκάφα για τη Ρωσία», είπε.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένα από τα ζητήματα που επιβράδυναν τον στρατό της στην αρχή της εισβολής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις κάνουν ελιγμούς, συχνά σε μεγάλες φάλαγγες, εξακολουθεί να τους δημιουργεί προβλήματα.

«Η διοίκηση και ο έλεγχος έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί… είναι σαφές ότι γίνονται εξυπνότεροι σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν UAV και τα ενσωματώνουν στις δυνάμεις τους καθώς προχωρούν και πώς χρησιμοποιούν το πυροβολικό», είπε ο αξιωματούχος.
Σχολιάστε