Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισλαμικού κράτους και Κούρδων στη Συρία

Μαίνονται για τρίτη συνεχή ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Συρία. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με την επίθεση που εξαπέλυσαν το βράδυ της Πέμπτης μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά της φυλακής του Γκουαϊράν, μία από τις μεγαλύτερες όπου κρατούνται τζιχαντιστές στην Συρία και φυλάσσεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Τουλάχιστον 28 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, 5 πολίτες και 56 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε» από την έναρξη της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν η απελευθέρωση τζιχαντιστών κρατουμένων, σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό κράτος ηττήθηκε το 2019 στην Συρία από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό και χιλιάδες τζιχαντιστές κρατούνται έκτοτε στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία, εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση καταφέρνει να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει.

Η τελευταία επίθεση, η μεγαλύτερη από την ήττα του 2019, είχε ως στόχο την φυλακή που βρίσκεται στην πόλη Χασακέ και στεγάζει 3.500 ύποπτους για συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος καθώς και μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης, οι ισλαμιστές κατάφεραν να αρπάξουν όπλα που βρήκαν στο οπλοστάσιο της φυλακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι εκατοντάδες κρατούμενοι κατόρθωσαν να αποδράσουν, αλλά συνελήφθησαν, ωστόσο δεκάδες διαφεύγουν.

Η φυλακή είναι περικυκλωμένη από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού.

 
Σχολιάστε