OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ονδούρα: Η εκλογή νέου προέδρου του Κογκρέσου πυροδότησε πολιτική κρίση

Η εκλογή χθες (21/1) νέου προέδρου του Κογκρέσου, της Βουλής της Ονδούρας, προκαλεί σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα, καθώς είκοσι μέλη του κόμματος της εκλεγμένης προέδρου αποσκίρτησαν μια εβδομάδα προτού η Σιομάρα Κάστρο αναλάβει τα καθήκοντά της.

Το υβρεολόγιο άρχισε ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, όταν οι 20 βουλευτές, που εξελέγησαν με το κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE, αριστερά), πρότειναν έναν εξ αυτών, τον Χόρχε Κάλις, για το αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου, κατά παραβίαση της συμφωνίας του LIBRE και άλλης παράταξης της αριστεράς με την οποία έχει συμμαχήσει.

Κραυγάζοντας «προδότες», επτά βουλευτές πιστοί στην εκλεγμένη πρόεδρο όρμησαν στον Χόρχε Κάλις, αναγκάζοντάς τον διά της βίας να εγκαταλείψει το βήμα, τη στιγμή που ορκιζόταν.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, τον Λεονέλ Αγιάλα, που ανήκει στο Εθνικό Κόμμα (PN, δεξιά), ο υποψήφιος του οποίου ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τη Σιομάρα Κάστρο, την υποψηφιότητα του κ. Κάλις υποστήριξαν 83 βουλευτές.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Βουλής πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 65 από τους 128 βουλευτές.

Με τον Χόρχε Κάλις στο προεδρείο, το Εθνικό Κόμμα, που ηττήθηκε στις εκλογές, «κατάφερε, ελισσόμενο, να εξασφαλίσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εουχένιο Σόσα, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ονδούρας.

Ο ηγέτης του LIBRE, ο Χιλμπέρτο Ρίος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πίσω από αυτούς τους 20 βουλευτές βρίσκονται «το οργανωμένο έγκλημα, διακινητές ναρκωτικών, η οικονομική εξουσία, όλοι όσοι λεηλατούν τη χώρα».

Η Σιομάρα Κάστρο, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Ονδούρας, είχε συγκαλέσει το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της για να καλέσει τα μέλη της να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του βουλευτή Λουίς Ρεδόντο για την προεδρία του κοινοβουλίου. Όμως είκοσι από τους πενήντα βουλευτές του LIBRE επέλεξαν να μην πάνε στη συνεδρίαση.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice