Η Μόσχα αποκλείει οποιαδήποτε «παραχώρηση» στην Ουάσινγκτον για την Ουκρανία

Η Ρωσία απέκλεισε σήμερα οποιαδήποτε «παραχώρηση» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Γενεύη για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δηλώνοντας παράλληλα απογοητευμένη από τις «ενδείξεις» που έχει από την Ουάσινγκτον ενόψει των συνομιλιών αυτών και ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μονομερείς ρωσικές παραχωρήσεις.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Αυτό αποκλείεται τελείως», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τις ενδείξεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν απόψε στη Γενεύη πριν από κρίσιμη σύνοδο που προγραμματίζεται για αύριο Δευτέρα για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων.

Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την γειτονική Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα.

Οι συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Γενεύη οργανώθηκαν μετά την αξίωση από την Ρωσία να της δοθούν «εγγυήσεις για την ασφάλειά της». Τα βασικότερα από τα αιτήματά της είναι να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα προβεί σε μια ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους κόλπους του και η αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων από τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

 
Σχολιάστε