OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Κομισόν επέβαλε πρόστιμο 70 εκατ. ευρώ στην Πολωνία

Η Κομισιόν ζήτησε από την Πολωνία να καταβάλει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν διέλυσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, έναν θεσμό που κατηγορείται ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστών, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Πέμπτη επιστολή στις πολωνικές Αρχές με την οποία τους δίνει διορία 45 ημερών για να καταβάλουν 69 εκατομμύρια ευρώ.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επιστολή εστάλη”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το πρόστιμο έχει στόχο να αναγκάσει τη Βαρσοβία να σεβαστεί προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με την οποία της είχε ζητηθεί να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός θεσμού κλειδί της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το όργανο αυτό ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.

Το πρόστιμο αφορά μια πρώτη περίοδο ως τις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία η Βαρσοβία θα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Πολωνία

Αν η Πολωνία δεν καταβάλει το ποσό μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που χορηγούνται στη χώρα.

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ΕΕ. Ωστόσο η απειλή αυτή βαραίνει ήδη την Πολωνία που αρνείται να καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο της επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επειδή δεν έχει κλείσει ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη. Σε αυτή την υπόθεση η Κομισιόν ζητεί από την Πολωνία να καταβάλει ένα πρώτο ποσό 15 εκ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice