OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΕΕ – ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπορέλ με τον Μπλίνκεν για την Ουκρανία και τη Ρωσία

Eπικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο στενός συντονισμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεται στο υψηλότερο επίπεδο» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Οι κ. Μπορέλ και Μπλίνκεν συζήτησαν για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις τελευταίες διπλωματικές δεσμεύσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επαναπροσδιορίσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, απέρριψαν τη ρωσική πρωτοβουλία για εκ νέου οικοδόμηση σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις έντονες διαβουλεύσεις για αυτό και άλλα θέματα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ – παρουσιάζοντας ένα ισχυρό, σαφές και ενιαίο διατλαντικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, επιβεβαίωσαν την υποστήριξη στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη να αποκλιμακώσει η Ρωσία και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ εξέτασαν τη συνεχιζόμενη προετοιμασία για αποτρεπτικά μέτρα και για μια σθεναρή διεθνή αντίδραση με τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Τέλος υπογράμμισαν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ποτέ σε βάρος της ελευθερίας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας των μελών της διατλαντικής κοινότητας και των εταίρων τους ή εις βάρος του σεβασμού των θεμελιωδών αξιών και των σχετικών διεθνών υποχρεώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice