Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου: Η Αυστραλία ακολουθεί τις ΗΠΑ στο διπλωματικό μποϊκοτάζ

Η Αυστραλία δεν θα στείλει κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησής της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022, προσχωρώντας στο «διπλωματικό μποϊκοτάζ» που κήρυξαν την Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σχετικά, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η κίνηση της Καμπέρα έρχεται εν μέσω «διαφωνίας» με την Κίνα, σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν από νόμους της Αυστραλίας για ξένες παρεμβάσεις, μέχρι την πρόσφατη απόφαση για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε παράλληλα, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σινγιάνγκ και την απροθυμία του Πεκίνου να συναντηθεί με Αυστραλούς αξιωματούχους για διμερείς επαφές.

«Η Αυστραλία δεν θα επιστρέψει στην ισχυρή στάση για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και προφανώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν στέλνουμε Αυστραλούς αξιωματούχους σε αυτούς τους Αγώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Αυτή η απόφαση, η οποία δεν εμποδίζει τους αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες, έρχεται την επόμενη ημέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα της κατάστασης στην Σινγιάνγκ, που η Ουάσιγκτον θεωρεί γενοκτονία της μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο απάντησε αμέσως, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν το τίμημα για την κακή απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση της Καμπέρα, ενώ η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, την χαρακτήρισε «ένα κρίσιμο βήμα προς την αμφισβήτηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κινεζική κυβέρνηση κατά των Ουιγούρων και άλλων τουρκικών κοινοτήτων».
Σχολιάστε