Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Να περιοριστούν οι διακοπές ζητά το Πεκίνο από τους κατοίκους λόγω Covid-19

Οι αρχές της πόλης του Πεκίνου ανακοίνωσαν το Σάββατο (18/12) ότι συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπών στις αρχές του 2022, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό των κινδύνων του κορονοϊού ενόσω διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η πρωτεύουσα της Κίνας επιθυμεί «να διασφαλίσει μηδενική τοπική μόλυνση, την επιτυχή διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων και το κοινό να έχει χαρούμενες, ειρηνικές και ήρεμες διακοπές», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Εκτός από την ενθάρρυνση των ανθρώπων να μην κάνουν περιττά ταξίδια εκτός πόλης, θα ζητήσει επίσης να πραγματοποιηθούν ορισμένες συγκεντρώσεις μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η βόρεια επαρχία Χεμπέι που θα συνδιοργανώσει τους Αγώνες με το Πεκίνο καθώς και πολλές άλλες πόλεις έχουν εκδώσει παρόμοιες συμβουλές.

Ο Γου Σίπινγκ, αξιωματούχος του κινεζικού «State Railway Group» είπε σε ενημέρωση το Σάββατο ότι αναμένει μια «σχετικά τεράστια» αύξηση στον αριθμό των επιβατών με τρένα κατά τη διάρκεια της 40ήμερης ταξιδιωτικής περιόδου για τις διακοπές του νέου έτους σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, που θα προκαλέσει τα έργα πρόληψης κατά της COVID-19.

Σε περιόδους προ της πανδημίας, η περίοδος ταξιδιού συχνά περιγράφονταν ως η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση του κόσμου, με εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες εργάτες να αφήνουν την Κίνα με προορισμό τις πόλεις καταγωγής τους.

Ο Λιανγκ Γουανιάν, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας που να ταιριάζει σε ολόκληρη την Κίνα και οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξισορροπήσουν την ανάγκη να επανενωθούν οι άνθρωποι με τις οικογένειές τους με έλεγχους κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, η πόλη του Πεκίνου καθώς και οι περιοχές με υψηλότερους κινδύνους εξάπλωσης του ιού, όπως αυτές με παραμεθόριες πόλεις και λιμάνια, θα πρέπει να έχουν αυστηρότερους κανόνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν περιττά ταξίδια και συγκεντρώσεις, πρόσθεσε ο Λιάνγκ.

Ο πρόσφατος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα είναι χαμηλός σε σύγκριση με πολλές χώρες, με τα καθημερινά κρούσματα να παρουσιάζουν τάση για λιγότερα από 100 τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα με επιβεβαιωμένα συμπτώματα.
Σχολιάστε