Σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να κορυφώθηκε και να αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό, παραμένοντας σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο – που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία – από 4,1% τον Οκτώβριο και πάνω από τις προσδοκίες για μία αύξησή τους κατά 4,5%.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, αλλά και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατέγραψαν άνοδο πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αν και ο πληθωρισμός τρέχει με υπερδιπλάσιο πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της 2%, είναι απίθανο να οδηγήσει στην ανάληψη κάποιας δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι βολικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου, σημειώνοντας ότι η ανάληψη δράσης τώρα θα ήταν αναποτελεσματική καθώς θα έπληττε την οικονομική ανάκαμψη όταν ο πληθωρισμός θα μειωνόταν από μόνος του.
Σχολιάστε