Μπορέλ: Η ΕΕ κλιμακώνει τις κυρώσεις κατά Λευκορωσίας για τους μετανάστες στα σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «μέσα στις επόμενες μέρες», προσαρμόζοντας το νομικό της οπλοστάσιο ώστε να στοχεύει σε πρόσωπα και οργανισμούς που συμβάλλουν στην εισροή χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, μια ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τους Δυτικούς από τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας. Πρόκειται για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων, όπως είπε, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. «Συμφωνήσαμε για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων (…). Αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε συγκεκριμένα ο Μπορέλ και πρόσθεσε ότι αυτές οι κυρώσεις θα θίξουν έναν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων» και οντοτήτων, είπε, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την προηγούμενη ημέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Λιθουανίας αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε και στη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει η χώρα του να σπρώχνει ανθρώπους στα σύνορα της ΕΕ, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. «Ο δρόμος στη Λευκορωσία δεν οδηγεί στην ΕΕ», τόνισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή των ανθρώπων αυτών πίσω στις χώρες τους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε ότι η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι μια τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση, ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρόκειται για μια «υβριδική απειλή» κατά της ΕΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα είμαστε πλέον σε θέση να στοχεύσουμε όσους εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες και διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των συνόρων προς την ΕΕ».

Ζοζέπ Μπορέλ

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι είναι προφανές ότι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, κάνει αυτά που κάνει γιατί έχει τη στήριξη της Ρωσίας κι ας υποστηρίζει η Ρωσία το αντίθετο. «Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι ο Λουκασένκο θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει αν δεν είχε ισχυρή στήριξη από τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές ροές σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο πέρυσι μετά τις βίαιες καταστολές κατά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο τελευταίος αρνείται τις κατηγορίες.

Το Μινσκ εργάζεται «ενεργά» για να μεταφέρει μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας πίσω στις χώρες τους, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, στην εξουσία για 30 χρόνια και του οποίου η επανεκλογή τον Αύγουστο του 2020 δεν αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν έπειτα από αυτές τις εκλογές εναντίον αξιωματούχων του καθεστώτος της Λευκορωσίας στοχεύουν επί του παρόντος 166 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου. Περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση από το Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, η ΕΕ συνέχισε τον Ιούνιο με νέο κύκλο κυρώσεων κατά του Μινσκ με τιμωρητικά μέτρα με στόχο τομείς της ποτάσας, του πετρελαίου και του καπνού. Απαγόρευσε επίσης σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ΕΕ και τα αεροδρόμιά της.
Σχολιάστε