Κορoνοϊός: Σε «lockdown» οι ανεμβολίαστοι – Όσα αλλάζουν από σήμερα

Νέα δεδομένα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Τη στιγμή που το ένα αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα του κορονοϊού διαδέχεται το ένα το άλλο, και τα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, δέχονται ασφυκτική πίεση λόγω του αριθμού των νοσηλευομένων, για την κυβέρνηση αποτελεί “στοίχημα” η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, “στοίχημα” αποτελεί και ο έλεγχος για την τήρησή τους και για τον λόγο αυτό θα επιστρατευτούν περίπου 8.000 αστυνομικοί και 400 άτομα από τα κλιμάκια της Αρχής Διαφάνειας, που θα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία είναι ότι την Παρασκευή καταγράφηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.909 κρούσματα κορονοϊού. Σε ένα 24ωρο ακόμη 48 συνάνθρωποί μας προστέθηκαν στη “μαύρη” λίστα των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ μάχη στις ΜΕΘ δίνουν 450 διασωληνωμένοι ασθενείς. Τα στοιχεία αυτά, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση, που απευθύνουν διαρκείς εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το Σάββατο θα ισχύουν τα εξής για τους ανεμβολίαστους πολίτες:

– Όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους επιδεικνύοντας υποχρεωτικά δύο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test, ή τεστ PCR).

– Θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.

Σημειώνεται ότι δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία.

Με self test η είσοδος των παιδιών έως 18 ετών στους μεικτούς χώρους

Με self test και όχι με μοριακό ή rapid θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους τα παιδιά έως 18 ετών.

Αυτό θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ που θα εκδοθεί για τα νέα μέτρα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, την Παρασκευή.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύσουν από αύριο, αφορούν κυρίως στην προστασία των ανεμβολίαστων, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες και την κριτική που ασκήθηκε για τη μη υποχρέωση διενέργειας τεστ  από τους πιστούς, είπε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

 
Σχολιάστε