Για τρίτη φορά στις κάλπες η Βουλγαρία μέσα στο 2021

Θα προκύψει αυτή τη φορά κυβέρνηση από τις κάλπες; Στη Βουλγαρία διεξάγονται μεθαύριο Κυριακή, για τρίτη φορά εφέτος, βουλευτικές εκλογές, την ώρα που το κράτος με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από το φονικότερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι τώρα.

Εδώ και εβδομάδες, τα πτώματα στοιβάζονται στα νεκροτομεία, ενώ στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών είναι οξύτατες.

Η Βουλγαρία, η οποία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση να της προσφερθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ, βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, την ώρα που πάνω από τα τρία τέταρτα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων της αρνούνται να εμβολιαστούν.

Κόπωση των ψηφοφόρων

Καθώς η δυσπιστία έναντι των αρχών και η παραπληροφόρηση κάνουν θραύση αυτή την περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Οι δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τον Απρίλιο και κατόπιν τον Ιούλιο του 2021, δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, έναν χρόνο μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της διαφθοράς και εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ, του πρωθυπουργού σχεδόν για μια δεκαετία.

Αυτή τη φορά, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, «δεν μπορώ να φανταστώ» ότι οι κομματικές ηγεσίες θα αποδειχθούν «τόσο παλαβές ώστε να μη μπορέσουν να ενωθούν» και να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, πέταξε κατά τη διάρκεια εκπομπής της βουλγαρικής τηλεόρασης ο Αντρέι Ράιτσεφ, αναλυτής του ινστιτούτου Gallup.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, διάφορες πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, λόγω του φόβου ότι θα αποδοκιμαστούν από ένα εκλογικό σώμα ήδη κουρασμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποφάσισε να υιοθετήσει το υγειονομικό πάσο παρά μόνο τον Οκτώβριο. Πλέον χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης και ανάρρωσης ή βεβαίωση τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα για να μπει κανείς σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή αθλητικά κέντρα.

Αλλά το μέτρο δεν τόνωσε παρά μόνο προσωρινά την εκστρατεία ανοσοποίησης, ενώ προκάλεσε την οργή των αντιρρησιών και των αρνητών.

 
Σχολιάστε