Γάλλος ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα χώρα-κλειδί για την άμυνα και την πραγμάτωση της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας»

Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, «όπου εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», διαπίστωσε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν». «Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο ανάλυσης ζητημάτων, έχουμε μια πραγματική σύγκλιση θέσεων» διαμήνυσε σε άλλο σημείο της δήλωσής του και εξέφρασε την κοινή θέληση των δύο χωρών να προχωρήσουν προς τα εμπρός στη διμερή τους συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσω της δικής τους αποφασιστικότητας και μέσω της κοινής τους σύγκλισης να προοδεύσουν και να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ευρώπης.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, έκανε λόγο για στρατηγική σχέση και επισήμανε πως είναι μια συμβολική στιγμή για την ισχύ της και ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας, «διότι βλέπουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με την Ευρώπη». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον, θα πρέπει να αποτυπωθεί ως μια δύναμη ισχύος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τονίζοντας ότι είναι κομβική και ένα καινούργιο εφαλτήριο.

Εστιάζοντας αναλυτικότερα στις διμερείς σχέσεις «φιλίας και εμπιστοσύνης» της Γαλλίας με την Ελλάδα, διαμήνυσε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρές και εκδηλώνονται σε κάθε επίπεδο, είτε σε διμερές, είτε εντός της ΕΕ, είτε εντός του ΝΑΤΟ. «Έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, αλλά και μια συλλογική κοινή μνήμη» υπογράμμισε και επικαλούμενος τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, είπε: «Είμαστε υπό τη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης. Εδώ οι δημοκρατικές μας αξίες γεννήθηκαν και είναι το πιο ισχυρό σύμβολο στο πλαίσιο που σφυρηλατεί τις διμερείς σχέσεις οι οποίες δεν ήταν ποτέ καλύτερες στο παρελθόν».

Μιλώντας για τη σημασία της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ιδιαιτέρως ευτυχής και συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια πως έχει μια συμβολική διάσταση. «Πρώτα απ’ όλα είναι στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και φυσικά μεταλαμπαδεύει με τρόπο συνεκτικό τη στρατηγική μας σχέση, που συνυπογράψαμε στο Παρίσι» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, διατύπωσε την ελπίδα ότι το σύνολο των μερών θα μπορούσαν γοργά να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, υπογράμμισε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια απαιτεί μεγάλη προσοχή και τη λήψη γρήγορων πρωτοβουλιών.
Σχολιάστε