Αφγανιστάν: Η οικονομική κρίση ευνοεί τον εξτρεμισμό, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, χώρα βυθισμένη σε οικονομική κρίση, «απειλεί να μεγεθύνει τον κίνδυνο του εξτρεμισμού», τόνισε χθες Τετάρτη η ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών για την ασιατική χώρα, η Ντέμπορα Λάιονς, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ο αφγανός πρεσβευτής, διορισμένος από την ανατραπείσα κυβέρνηση, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον των Ταλιμπάν.

«Η συνεχής επιδείνωση της επίσημης οικονομίας θα δώσει ώθηση στην παραοικονομία», ειδικά «στην εμπορία ναρκωτικών, στη ροή όπλων, στην εμπορία ανθρώπων», εξήγησε η κυρία Λάιονς.

«Η τρέχουσα παράλυση του τραπεζικού τομέα θα οδηγήσει (…) σε άτυπες, ανεξέλεγκτες μεταφορές χρημάτων, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη διευκόλυνση της τρομοκρατίας και της εμπορίας ναρκωτικών», επέμεινε. «Αυτές οι παθολογίες θα πλήξουν πρώτα απ’ όλα το Αφγανιστάν, όμως κατόπιν θα πλήξουν και την περιοχή», προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου, δεν μοιάζει να είναι σε θέση μέχρι σήμερα να εμποδίσει την επέκταση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνέχισε η επιτετραμμένη του ΟΗΕ.

«Άλλοτε περιορισμένη σε μερικές επαρχίες και στην Καμπούλ, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μοιάζει πλέον να είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις επαρχίες και να είναι ολοένα περισσότερο ενεργή. Ο αριθμός των επιθέσεων [του ΙΚ] έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», εξήγησε.

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, επαπειλείται άμεσα καταστροφή, που μπορεί να εμποδιστεί, θύμισε η Ντέμπορα Λάιονς, τονίζοντας πως 23 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας μέσα στον χειμώνα.

Σε επιστολή τους χθες Τετάρτη προς το Κογκρέσο, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν πόρους της αφγανικής κεντρικής τράπεζας που πάγωσαν τον Αύγουστο, ποσό ύψους σχεδόν 9,5 δισεκ. δολαρίων. Η δύση αξιώνει από την πλευρά της η Καμπούλ να κάνει χειροπιαστές χειρονομίες, προχωρώντας στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, προτού χαλαρώσει τις κυρώσεις.

«Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στο Αφγανιστάν παραλύουν το τραπεζικό σύστημα, πλήττοντας την οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις της», σημείωσε ωστόσο η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει «επειγόντως τρόπο» να χρηματοδοτηθούν το υγειονομικό προσωπικό, επισιτιστικά προγράμματα, το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα εγγυηθεί τη μόρφωση των κοριτσιών.

Πηγή: ΑΠΕ
Σχολιάστε