Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός οδηγεί την κυβέρνηση Κόστα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, που κυβερνά την Πορτογαλία από το 2015 με την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, παίζει σήμερα την επιβίωσή της με την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο η αντιπολίτευση δεσμεύθηκε να καταψηφίσει.

Η προαναγγελθείσα απόρριψη του νομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο για την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος τη Πορτογαλικής Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ελπίζοντας ότι η απειλή θα οδηγήσει σε κάποιον συμβιβασμό.

«Η θέση μου είναι πολύ απλή: προϋπολογισμός ή διάλυση (του κοινοβουλίου)», είπε εξηγώντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Από την στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2022 δεν θα εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας της διάλυσης του κοινοβουλίου», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο οποίος δεν διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά διαδραματίζει διαιτητικό ρόλο σε περίπτωση κρίσης.

Ενα τέτοιο σενάριο θα είχε «σημαντικό κόστος για την χώρα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της πορτογαλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμφωνία «μέχρι το τελευταίο λεπτό».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να φθάσουμε σε συμφωνία, αλλά όχι και με κάθε τίμημα», απάντησε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης και υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί της παράταξής του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Επειτα από την πρώτη ημέρα συζήτησης στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση μειοψηφίας μοιάζει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει την μία από τις δύο παρατάξεις της ριζοσπαστικής αριστεράς , το Αριστερό Μπλοκ ή το Κομμουνιστικό Κόμμα, να απόσχει για να επιτρέψει την έγκριση του νομοσχεδίου κατά την ψηφοφορία κατά την πρώτη ανάγνωση που θα γίνει προς το τέλος της ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ
Σχολιάστε