OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την ομάδα μελέτης για αποτροπή νέας πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε την ομάδα των επιστημόνων που θα αναλάβουν να μελετήσουν νέους παθογόνους παράγοντες και να αποτρέψουν μελλοντικές πανδημίες, ένα βαρύ έργο υπό τη σκιά της έρευνας για την προέλευση της Covid-19, η οποία καθυστερεί.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ή επανεμφανιστεί πολλοί παθογόνοι παράγοντες, όπως ο κορονοϊός MERS-CoV, η γρίπη των πτηνών, οι ιοί Λάσα, Έμπολα και, πιο πρόσφατα απ’ όλους, ο SARS-CoV-2 που προκαλεί την πανδημία της Covid-19.

«Η εμφάνιση νέων ιών ικανών να προκαλέσουν επιδημίες και πανδημίες είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της φύσης και, αν ο SARS-CoV-2 είναι ο πιο πρόσφατος από αυτούς τους ιούς, σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Καθώς η πανδημία απέδειξε ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το καλοκαίρι τη συγκρότηση μιας «Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για την προέλευση νέων παθογόνων παραγόντων», την αποκαλούμενη SAGO. Από τους 700 επιστήμονες που δήλωσαν υποψήφιοι για μέλη της, ο ΠΟΥ επέλεξε τους 26. Μεταξύ αυτών είναι ο Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, η Δρ Ίνγκερ Ντέιμον του αμερικανικού CDC, ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας και ο Γιουνγκούι Γιανγκ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Πεκίνου.

Αποστολή τους είναι να ερευνήσουν πιθανούς νέους παθογόνους παράγοντες αλλά και να εξετάσουν και πάλι την προέλευση του SARS-CoV-2.

«Αυτή η συμβουλευτική ομάδα θα προτείνει στον ΠΟΥ πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως, στη συνέχεια ο ΠΟΥ θα εργαστεί με όλες τις χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για να συμπεράνει τι θα πρέπει να γίνει (…) Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία -Πλημμύρισαν δρόμοι στη Θεσσαλία

otavoice