Αναστασιάδης: «Η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και από μια σειρά νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι «η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και από μία σειρά νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου». Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, «στη σημερινή παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε πως τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επαναλάβει την προσήλωσή του στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και είχε καλέσει την Τουρκία να πράξει το ίδιο».

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος επισήμανε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα «στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ούτως ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «εξήγησε πως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η τουρκική πλευρά – και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ – υπαναχώρησε, αρνούμενη τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, με στόχο την εδραίωση του υφιστάμενου αδιεξόδου» προσέθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόςωπος. «Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε πως η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου – και πάλι σε πλήρη περιφρόνηση των όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την είχε καλέσει να πράξει – που όχι μόνο εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, αλλά επανακλιμακώνουν τις εντάσεις, κατά παράβαση των όσων είχε ζητήσει η ΕΕ από την ‘Αγκυρα» τόνισε.
Σχολιάστε