Σεισμός στην Κρήτη: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά

Στον χορό των Ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κρήτη. Ο μεγάλος σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω του έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές. Αρκετοί μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει με τους κατοίκους να ζουν ώρες αγωνίας.

Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης «λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».
Σχολιάστε