Πάιατ: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας»

Στο κοινό στρατηγικό όραμα ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και στον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ της δεξαμενής σκέψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύθηκε σε έναν κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής που, όπως είπε, αποτελεί μέρος του νέου παγκόσμιου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που αποτελεί θετικό παράδειγμα, με δεδομένο ότι έχει αποδείξει ότι επενδύει σε σχέσεις συνεργασίας μέσα σε μια ευρεία γεωγραφικά περιοχή. Αυτό το γεωγραφικό εύρος των συνεργείων και των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν φίλους και συμμάχους σε αυτή την περιοχή υπό το φως της ανάφλεξης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Η Γεωπολιτική Επάνοδος της Ελλάδας

Ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε ότι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον «επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», μιας μεταστροφής η οποία, όπως είπε, καλλιεργήθηκε με συνέπεια από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα με χώρες στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για έναν «νέο αστερισμό σχέσεων» που αλλάζει τη δυναμική της περιοχής και ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας.

«Eνα από τα πράγματα που με ενδιέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν να δω τον επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική αυτής της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά, τόσο λόγω της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας με δύο κυβερνήσεις– τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα όσο και τώρα με πολύ ενθουσιασμό από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – για να οικοδομήσει νέες σχέσεις με το Ισραήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλλους βασικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη».

Υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «λόγω των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα τοποθετείται μοναδικά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ που καλύπτει με τις συνεργασίες της 270 μοίρες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επανεπενδύει στους διατλαντικούς της δεσμούς και ειλικρινά επανατοποθετείται μετά από μια δεκαετία όπου βλεπόταν υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε».
Σχολιάστε