Νοσοκομεία: Οι αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς δυναμιτίζουν το κλίμα στο ΕΣΥ

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή

Σε αναστολή τίθενται από σήμερα Τετάρτη (1/9) οι υγειονομικοί σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς τίθεται σε ισχύ ο σχετικός νόμος. Σε φυσική εξόντωση οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, από τους οποίους αφαιρείται το αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, το οποίο συνδέεται σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αυταρχισμού και κοινωνικής αναλγησίας, με την εργασία.

Ταυτόχρονα ενεργοποιείται  «απεργοσπαστικός μηχανισμός» και ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Εκεί που λέγαμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη προσλήψεων σε υγειονομικό προσωπικό, σήμερα το αποψιλώνουν για να περάσουν το αφήγημα της υποχρεωτικότητας. Απολύουν  γιατρούς και νοσηλευτές που πριν λίγους μήνες τους χειροκροτούσαμε και τους αποκαλούσαμε ήρωες. Τελικά μήπως ο στόχος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων υγείας;

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

 
Σχολιάστε