Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν «να φύγει ελεύθερα» από το Αφγανιστάν όποιος επιθυμεί

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν και πάλι απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κατάρ.

Οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου έπειτα από μια επιχείρηση- αστραπή μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων-δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα.

«Θα τους παρακολουθούμε», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις καθώς στο φως της δημοσιότητας έρχονται συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Αμερικανοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Μάζαρ- ι- Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Μαρίνα ΛιΓκρί διευθύντρια της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ascend Athletics.

Εξακόσιοι με 1.300 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 19 Αμερικανοί, με τη βοήθεια της ΜΚΟ αυτής αλλά και άλλων οργανισμών, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν σε όποιους έχουν νόμιμα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι δεν διέθεταν όλοι όσοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ. Δεν υπάρχει «μια κατάσταση ομηρείας» στη Μάζαρ-ι – Σαρίφ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον κατάλογο των επιβατών, να ταυτοποιήσουμε τους επιβάτες των αεροπλάνων αυτών, (δεν γνωρίζουμε) τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ούτε πού θα προσγειωθούν αυτά. Πρόκειται για ζητήματα που μας προκαλούν πραγματική ανησυχία», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ συζητάμε για να λύσουμε τα θέματα αυτά».

Ο Μπλίνκεν, τον οποίο συνοδεύει στον ταξίδι του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ευχαρίστησε εξάλλου το Κατάρ για τη στήριξή του και τις ενέργειές του στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν χιλιάδων ανθρώπων.

«Το Κατάρ ξεπέρασε τις προσδοκίες και η γενναιοδωρία σας έσωσε ζωές», υπογράμμισε ο Όστιν στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Σχολιάστε