Καρδίτσα: Επαναλειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο ένα χρόνο μετά τις καταστροφές από τον «Ιανό»

Η καταστροφική επέλαση του «Ιανού» πριν ακριβώς έναν χρόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, δεν άφησε χωρίς πληγές και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, γεμίζοντας με νερό και λάσπη τους χώρους του.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του τότε, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε επισημάνει πως «λόγω της θεομηνίας που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας, γέμισε με νερό το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ύψος περισσότερο από δύο μέτρα καθώς και το κτήριο των γραφείων της αρμόδιας Εφορείας». Από τότε, μετά την επιτόπια αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ξεκίνησε, σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Μαρία Βαϊοπούλου, ένας αγώνας αποκατάστασης και επαναφοράς του Μουσείου στην αρχική του κατάσταση, με αποτέλεσμα από τον περασμένο μήνα να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του και να δέχεται έτσι κανονικά επισκέπτες με ωράριο λειτουργίας 08.30 – 15:30 καθημερινά εκτός από Τρίτη.

Η ίδια επίσης προσθέτει πως η βοήθεια του ΥΠΠΟΑ υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος αλλά και για την αλληλεγγύη που επέδειξαν τόσο η υπουργός, και η γενική διευθύντρια Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, όσο και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κωνσταντίνος Φρισήρα.

Μάλιστα το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, σύμφωνα με την κ. Βαϊοπούλου, φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Πολυτέλεια …. στην ‘άλλη’ ζωή…. Ταφικές συνήθειες της αριστοκρατίας στους ρωμαϊκούς Γόμφους». Η έκθεση εγκαινιάσθηκε διαδικτυακά την Ημέρα Μουσείων στις 18.05.2021.

Πηγή: ΑΠΕ
Σχολιάστε