Εκλογές στον Καναδά: Σε νίκη οδεύουν οι Φιλελεύθεροι του Τριντό

Την επόμενη κυβέρνηση του Καναδά θα σχηματίσει το Φιλελεύθερο κόμμα του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος θα εξασφαλίσει έτσι τρίτη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού έπειτα από εξαιρετική δύσκολη εκστρατεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές καναδικών ΜΜΕ μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Δευτέρα.

Τα αποτελέσματα, ακόμη προκαταρκτικά, δεν επιτρέπουν πάντως να ειπωθεί για την ώρα εάν ο πρωθυπουργός θα τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

Στη χώρα, που έχει έξι ζώνες ώρας, τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν τις πόρτες τους στις 19:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) στη Βρετανική Κολομβία -δυτικά, στις καναδικές ακτές στον Ειρηνικό- και στη Γιούκον.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να αποπειραθεί να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε δύο χρόνια πριν. Αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν κέρδισε το στοίχημα στην αναμέτρηση με τον κεντροδεξιό Έριν Ο’ Τουλ, ο οποίος έμοιαζε ικανός να τον εκθρονίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Τζάστιν Τριντό διεξήγαγε μια εκστρατεία με πολλά εμπόδια, με πολλές περιπλοκότητες, καθώς η φθορά της εξουσίας έγινε πολύ αισθητή και η «Τριντομανία» του 2015 έμοιαζε να απέχει πάρα πολύ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα φέρονταν ακόμη και λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα να ισοψηφούν, να συγκεντρώνουν περί το 31% των προθέσεων ψήφου.

Ο κ. Τριντό δήλωσε «γαλήνιος» βγαίνοντας από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους», δήλωσε πλαισιωμένος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ.

Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Σχολιάστε