Ε.Ε.: «Όχι» στην επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα της Βρετανίας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που διέπει το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο σε αστάθεια και αβεβαιότητα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, που επιβλέπει τις μετά το Brexit σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία, ανέφερε, χθες, σε ομιλία ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας χρειάζεται να εφαρμοστεί σωστά και ότι δεν αποτελεί αιτία προβλημάτων, αλλά τη μοναδική λύση.

«Η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου -όπως προτείνει η βρετανική κυβέρνηση- θα σημαίνει αστάθεια, αβεβαιότητα και έλλειψη προβλεψιμότητας στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο ομιλία του στο Queen’s University στο Μπέλφαστ.

Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να αφήσει ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχθεί ελέγχους για τα προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έχει έκτοτε διαμηνύσει ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποδίδει και ότι θέλει να την αλλάξει.

Ο Σέφκοβιτς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη βρετανική επαρχία, δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει λύσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών και που αντιτίθενται στο πρωτόκολλο.

«Γνωρίζω ότι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε, εάν πέσουν οι τόνοι και στις δύο πλευρές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πνεύμα συμβιβασμού πρέπει να είναι αμοιβαίο.

 
Σχολιάστε