Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι»

Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι λόγω των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου είτε με τα όσα επαναλαμβάνονται δια στόματος κ. Τατάρ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι:

«Η παρούσα επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ελπίζω να είναι σημαντική ενόψει της συνάντησης που θα γίνει ύστερα από πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, μεταξύ του ΓΓ με τους δύο ηγέτες, στις 27 Σεπτεμβρίου σε γεύμα που θα παραθέσει ο ΓΓ στα ΗΕ.

Στις 30 Αυγούστου είχα αποστείλει επιστολή στον ΓΓ επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα όχι μόνο να συμμετάσχω σε μια συνάντηση με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ αλλά και να αναπτύξω τις θέσεις που μπορεί να βοηθήσουν, αν υπάρχει καλή θέληση και από την άλλη πλευρά, ώστε να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος που θα οδηγήσει σε λύση στα πλαίσια των ΗΕ και που θα αποδίδει ένα λειτουργικό και συνεπώς βιώσιμο κράτος σεβόμενο τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και γενικότερα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεπώς θεωρώ ότι αν υπάρχει καλή θέληση και από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβεί αυτό που κατά τις συναντήσεις με τον ΓΓ τον Ιούνιο του 2017 και τον Νοέμβριο του 2019 μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Βεβαίως το 2017 απέδωσε τη Σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Το 2019 στο Βερολίνο δυστυχώς παρά τη συμφωνία των ηγετών με τον ΓΓ και παρά το κοινό ανακοινωθέν που περιέγραφε παραμέτρους που θα μπορούσε να κινηθεί ένας διάλογος, απέτυχε λόγω των παρεμβάσεων της ‘Αγκυρας, των αιτιάσεων και προσχημάτων που χρησιμοποίησε προκειμένου να αποφευχθεί μια επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο, με βάση και τη δουλειά που είχε παραχθεί στα προηγούμενα χρόνια, να συνεχίσουμε καταλήγοντας σε μια συμφωνία.

Θα ήμουν υπεραισιόδοξος, θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του κ. Τατάρ επαναλαμβάνοντας τα όσα υπαγορεύονται από την ‘Αγκυρα, ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το ότι γίνεται η συνάντηση, ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ό,τι απαιτείται, με την έννοια να ερμηνεύσουμε προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει καλή θέληση και επαναπροσδιορίσει στόχους, να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα νέο διάλογο. Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι ενόψει των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου είτε με τα όσα επαναλαμβάνονται δια στόματος κ. Τατάρ και μεταφέρονται οι τουρκικές θέσεις περί λύσης δύο κρατών ή ως προαπαιτουμένου έναρξης διαλόγου η αναγνώριση κυριαρχίας του παρανόμου μορφώματος. Θέλω να ελπίζω ότι μετά τις έντονες καταδίκες τόσο από το ΣΑ όσο και από την ΕΕ, αλλά και πλειάδας χωρών που διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, πως θα επανατοποθετηθούν ή θα αλλάξουν θέσεις που έχουν κατατεθεί και γραπτώς στον ΓΓ κατά την άτυπη Σύνοδο τον Απρίλη στη Γενεύη και είναι μια ευχή που εκφράζω να υπάρξει η ελπίδα μετατόπισης από τις θέσεις που εξέφρασαν τότε, και λέω ευχή διότι δυστυχώς τα ίδια επαναλαμβάνονται και σήμερα από πλευράς του κ. Τατάρ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα συναντήσεων του, ο Πρόεδρος είπε ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι περιορισμένη η φυσική παρουσία πλειάδας ηγετών, πρόσθεσε, ωστόσο ότι θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ιράκ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, θα παραθέσει γεύμα προς τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, θα συναντηθεί με την αμερικανο-εβραϊκή οργάνωση AIPAC, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσουν οι ομογενειακές οργανώσεις.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με την Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ σήμερα, ο Πρόεδρος είπε ότι επεξήγησε «τα όσα λαμβάνουν παρανόμως χώρα στα κατεχόμενα, δηλαδή την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη λεηλασία μουσείων, ιδιωτικών συλλογών, ναών, τα όσα καταμαρτυρούνται και αντιβαίνουν σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης της Λευκωσίας για την ποινικοποίηση των όσων εμπορεύονται αρχαία».

Πρόσθεσε ότι θα έχει επίσης συνάντηση και με Αφρικανούς ηγέτες κατά το δείπνο ΕΕ-Αφρικανικών χωρών, κατά το οποίο θα ενημερώσει για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση ή δημιουργία σχέσεων με το παράνομο καθεστώς.

Είπε ακόμα ότι θα έχει συνάντηση με ανώτατα εκτελεστικά στελέχη της εταιρείας EXXON Mobil για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί της στο τεμάχιο 10.

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ακόμα πιο βεβαρημένο πρόγραμμα ενημέρωσης υπουργών Εξωτερικών που εκπροσωπούν τα κράτη αντί των ηγετών, για να μεταφέρει το μήνυμα και τις θέσεις μας, αλλά και για την αποτροπή των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Τουρκία για δημιουργία σχέσεων, είτε για την αποτροπή ενδεχομένου αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον ορίζοντα αλλά η πρόβλεψη και η πρόγνωση είναι πολύ καλύτερη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πολύ προτιμητέα εάν ληφθούν έγκαιρα αντί εκ των υστέρων».

 
Σχολιάστε