Αφγανιστάν: Ξεκινά το πινγκ πονγκ κατηγοριών στις ΗΠΑ για τη χαοτική αμερικανική έξοδο – «Τα έκαναν όλοι μαντάρα»

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη εκκένωσης από την Καμπούλ, ο αμερικανικός στρατός αναγκάστηκε να προβεί σε ένα δραστικό μέτρο: να διακόψει για επτά ώρες όλες τις πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, επειδή δεν είχε πουθενά να πάει τους ανθρώπους που απομάκρυνε από τη χώρα.

Επί μήνες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πείσει άλλες χώρες να δεχθούν Αφγανούς που διέτρεχαν κίνδυνο από αντίποινα των Ταλιμπάν. Απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσουν συμφωνίες με άλλες χώρες, ωθώντας τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να σπεύσουν να προσπαθήσουν να βρουν χώρο για τους ανθρώπους που απεγκλώβιζαν από το Αφγανιστάν.

Αυτές οι βιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ενδεικτικές των αποτυχιών κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, που κορυφώθηκαν με μια βεβιασμένα οργανωμένη αερογέφυρα που άφησε πίσω χιλιάδες Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ και αμαυρώθηκε από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες Αφγανούς.

Το χαοτικό τέλος του μακροβιότερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ πυροδότησε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κρίση στην επτά μηνών θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και ερωτήματα σχετικά με το αν και ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

Παρά τις αστοχίες, η κυβέρνηση διεξήγαγε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία αερομεταφορές ανθρώπων, απομακρύνοντας περισσότερους από 120.000 Αμερικανούς, Αφγανούς και πολίτες άλλων χωρών εν μέσω απειλών επιθέσεων από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν τη Δευτέρα.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι και βουλευτές δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να αποπέμψει ή να υποβιβάσει ανώτατους συμβούλους για τον χειρισμό της αποχώρησης από τις ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησής του.

Απογοητευμένοι και θυμωμένοι, αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο κατηγορούν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις την απουσία του κατεπείγοντος χαρακτήρα πριν από την επιχείρηση αεροπορικής μεταφοράς, στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία με τη σειρά τους κατηγορούν τον Λευκό Οίκο για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

«Η απόδοση ευθυνών ένα άγριο σπορ στην Ουάσινγκτον… σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση ευθυνών θα μπορούσε να είναι στραμμένη προς όλες τις κατευθύνσεις και πιθανώς να είναι σωστές σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Νταν Φριντ, Αμερικανός πρώην ανώτερος διπλωμάτης, σήμερα μέλος του think tank Atlantic Council.

«Μια αποτυχία όπως αυτή, είναι συλλογική. Όλοι τα έκαναν μαντάρα», πρόσθεσε ο Φριντ.

Μια πηγή με γνώση του θέματος υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της επιχείρησης εκκένωσης και είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε γνώση οποιωνδήποτε ανησυχιών στο Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την έλλειψη του κατεπείγοντος χαρακτήρα στην επιχείρηση.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για απολύσεις, αλλά η κυβέρνηση αναμένει από το Κογκρέσο να διερευνήσει σε βάθος την ταραχώδη έξοδο από το Αφγανιστάν σε κοινοβουλευτικές ακροαματικές διαδικασίες.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οποιαδήποτε απόλυση θα θεωρηθεί ως μια σιωπηρή παραδοχή ότι ο πρόεδρος έκανε λάθος εκτιμήσεις στην άνευ όρων απομάκρυνση των στρατευμάτων από την νοτιοασιατική χώρα.

Εμφανιζόμενος αμετακίνητος χθες ο Μπάιντεν σε ομιλία του χθες υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις και χαρακτήρισε επιτυχημένη την αποστολή εκκένωσης.

«Κάποιοι λένε ότι έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει μαζικές εκκενώσεις νωρίτερα και πως «Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με πιο συντεταγμένο τρόπο;» Με όλο το σεβασμό, διαφωνώ», είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι αυτός έχει την τελική ευθύνη για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν.
Σχολιάστε